Καθαρίζονται σωστά οι παραλίες..??

Καθαρίζονται με γνώση και σωστές πρακτικές?


Μία από τις λάθος πρακτικές που ακολουθούν οι Δήμοι, εν προκειμένω και ο δικός μας Δήμος Μονεμβασίας, είναι να ακολουθούν τις γρήγορες αλλά όχι αποτελεσματικές πρακτικές καθαρισμού των παραλιών, με την χρησιμοποίηση βαριών σκαπτικών μηχανημάτων (τσάπες).

Οι τσάπες στον αιγιαλό και την παραλία αποτελούν ουσιαστικά μια περιβαλλοντική βαρβαρότητα γιατί:

α) Αλλοιώνουν το φυσικό ανάγλυφο του αιγιαλού

β) Καταστρέφουν παράλια βλάστηση που πολλές φορές περιλαμβάνει σπάνια και απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη χλωρίδας, καταστρέφουν φωλιές στην άμμο ορνιθοπανίδας του γιαλού

γ) καταστρέφουν αμμοθίνες που η περιβαλλοντική τους σημασία είναι αδύνατον να περιγραφεί εδώ

δ) Είναι ένας κίνδυνος καταστροφής φωλιών caretta caretta (έχει συμβεί στο Δήμο μας)

ε) Συμπιέζουν την άμμο δυσκολεύοντας την φωλέαση αλλά και την εκκόλαψη των νεοσσών σε τσιμεντωμένη άμμο

στ) Δεν καθαρίζουν την παραλία, αφού απλά η άμμος ανακατεύεται και τα σκουπίδια μένουν κάτω από την επιφάνεια, δημιουργώντας μας την ψευδαίσθηση μιας καθαρής παραλίας, που όμως δεν είναι γιατί τα σκουπίδια είναι εκεί, κάτω από την άμμο που καθόμαστε.Μερικές μάλιστα από αυτές τις παραλίες είναι και βραβευμένες !!!!

Και μπορεί το δικό μας το μάτι να μην τα βλέπει, όμως τα βρίσκουν τα πλάσματα που αιγιαλός και θάλασσα είναι ο φυσικός τους χώρος. Το επιβεβαιώνει αυτή η φωλιά που βρήκαμε σε τουριστική παραλία, όπου η χελώνα αναγκάστηκε να αφήσει τα αυγά της μέσα στα θαμμένα πλαστικά. Κοντολογής ο μόνος πραγματικός καθαρισμός που γίνεται στις παραλίες είναι από τις εθελοντικές ομάδες, οι οποίες χειρωνακτικά συλλέγουν και απομακρύνουν τα σκουπίδια από τις παραλίες. Ώρα για αλλαγή πλεύσης, δεν γνωρίζαμε αλλά μαθαίνουμε.


Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή. 

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • info@female-g.com
  • Κύπρου 11, Χαλάνδρι

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα