Γιατί τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν γυναικεία ονόματα?

Η καταιγίδα του τριημέρου, λέγεται Θάλεια! Γυναικεία ονόματα έχουν οι θύελλες και οι τυφώνες επίσης. Γιατί αυτό? 

Η χρήση γυναικείων ονομάτων καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1940, υπό την επίδραση του μυθιστορήματος «Καταιγίδα» του Τζορτζ ρ. Στιούαρτ που εκδόθηκε το 1941. Από το 1953, οι τυφώνες παίρνουν τα ονόματά τους από καταλόγους που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, οι οποίοι ενημερώνονται σήμερα από μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. 

photo: pexels.com/Suparerg Suksai


Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στρατιωτικοί μετεωρολόγοι που εργάζονταν στον Ειρηνικό άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ονόματα των γυναικών για καταιγίδες. Αυτή η μέθοδος ονομασίας έκανε την επικοινωνία τόσο εύκολη που το 1953 υιοθετήθηκε από το Εθνικό Κέντρο τυφώνα για χρήση σε καταιγίδες που προέρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Μόλις ξεκίνησε αυτή η πρακτική, τα ονόματα των τυφώνων έγιναν γρήγορα μέρος της κοινής γλώσσας και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους τυφώνες αυξήθηκε δραματικά.

photo: pexels.com/Alex 

Συνταξιούχα ονόματα τυφώνα

Η μόνη αλλαγή που γίνεται στη λίστα των ονομάτων του τυφώνα του Ατλαντικού είναι η περιστασιακή αποχώρηση ενός ονόματος. Αυτό γίνεται όταν ένας τυφώνας προκαλεί τόσο μεγάλο θάνατο και καταστροφή που η επαναχρησιμοποίηση με το ίδιο όνομα δεν θα ήταν ευαίσθητη στους ανθρώπους που υπέστησαν απώλειες. Όταν συμβεί αυτό, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αντικαθιστά το όνομα. Για παράδειγμα, το “Katrina” έχει αποσυρθεί από τη λίστα ονομάτων και δεν θα χρησιμοποιηθεί ξανά.

Πηγή: geology. com

Photo cover: pexels.com/Josh Sorenson

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • info@female-g.com
  • Κύπρου 11, Χαλάνδρι

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα