Στην Ελλάδα σχεδόν κανείς δεν ξέρει γυναίκες, που διαπρέπουν στο εξωτερικό και κάνουν την Ελλάδα περήφανη , σαν την Ράνια Σβορώνου.
Γιατί απλά, τα ΜΜΕ είναι μονίμως απασχολημένα, με παίκτες και κορίτσια από τα διάφορα τηλεοπτικά realities, και γενικά με όλη την γκάμα της εγχώριας showtvbiz.
Εμείς στο Female – G, θέλαμε η πρώτη μας συνέντευξη, να είναι με μια γυναίκα σαν την Ράνια Σβορώνου

Female-G Interview
Ράνια Σβορώνου
Design Director IBM iX NYC
H Ράνια ξεκίνησε την καριέρα της ως γραφίστρια στην Αθήνα, μετέπειτα σπούδασε και δούλεψε στο Λονδίνο και πλέον βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της IBM στη Νέα Υόρκη, κερδίζοντας τον τίτλο μιας από τις γυναίκες κάτω των 30 που καθορίζουν τις ψηφιακές εξελίξεις παγκοσμίως. Είναι ομιλήτρια TEDx και σε παγκόσμια συνέδρια της τεχνολογίας, φιλοξενούμενη λέκτορας και επιχειρηματικός μέντορας σε μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως και έχει προσκληθεί ως κριτής και μέντορας σε ‘hackathons’ και εκδηλώσεις στην Ευρώπη. Πιο πρόσφατα, ήταν ομιλήτρια σε ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας της Ασίας στο Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης “Digital Thailand Bing Bang 2019”.

Η Ράνια έχει αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία προς αναγνώρισή της ως μία από τους καλύτερους στον χώρο του digital & της τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διακριθεί για μία ακόμη φορά ως μία από τις 100 γυναίκες που καθορίζουν το μέλλον της τεχνολογίας στη Μεγάλη Βρετανία και ήταν η μοναδική Ελληνίδα σε αυτή τη λίστα.
Στόχος της, να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο design και τις επιχειρήσεις και να ενδυναμώσει περισσότερες γυναίκες, ώστε να εισέλθουν στον κόσμο του design και της τεχνολογίας.
Έχει δώσει συνεντεύξεις και εμφανιστεί στους The Times, BBC, Fortune, Huffington Post, The Evening Standard, The DRUM, People, WIRED, TechCrunch, Gala Magazine, Influencers και σε πολλά ακόμα.

1 Ποιο ήταν το γυναικείο σου πρότυπο μικρή?
Θυμάμαι την δασκάλα των καλλιτεχνικών μου στο σχολείο, όπου με ενέπνευσε να ακολουθήσω την τέχνη. Ακόμα θυμάμαι τον «αέρα» και το υπέροχο στυλ της.
2 Το μότο σου?
“it goes on” – το οποίο και έκανα τατουάζ δύο χρόνια πριν. Η ζωή προχωρά και πιστεύω πως ένα μεγάλο μέρος της εξαρτάται από εμάς, το πως θα την ζήσουμε από τις επιλογές που έχουμε και μπορούμε να κάνουμε.
3 Τι θα πρότεινες στις Ελληνίδες?
Να δημιουργούν, να ακολουθούν τα όνειρά τους και να είναι ανεξάρτητες. Η Ελληνίδα είναι έξυπνη και πολυμήχανη, αλλά καλώς ή κακώς η Ελληνική κοινωνία είναι πολύ «κλειστή » και έχουμε μια κουλτούρα «παλαιών αρχών» όπου έχει πολλά θετικά και συνάμα αρνητικά. Δηλώνω συχνά σε συνεντεύξεις μου ότι «Δεν μπορείς να γίνεις αυτό που δεν μπορείς να δεις».
4 Ποιες είναι οι δυσκολίες μιας “ξένης” στην Ν.Υ.?
Η μεγαλύτερη δυσκολία θα έλεγα είναι το να μπορέσεις να προσαρμοστείς γρήγορα στην Νέα Υόρκη. H Aμερική και δη η Νέα Υόρκη, δεν χαρίζεται σε κανέναν και ειδικά στις «ξένες».
5. Το τίμημα της διεθνούς καριέρας?
Μεγάλο. Και διαφορετικό για τον κάθε άνθρωπο. Υπάρχει ένα ρητό του ‘Tony Robbins’ το οποίο λέει ότι «Οι άνθρωποι βραβεύονται δημόσια γι’ αυτό που δημιουργούν και αγωνίζονται για χρόνια στον ιδιωτικό τους χώρο και χρόνο.» O κόσμος, συνήθως, δεν βλέπει την αποτυχία, την υπομονή και την επιμονή που συντελούν στο χτίσιμο μιας καριέρας.
6. Τι σου λείπει από την Ελλάδα?
Η οικογένειά μου και οι φίλες μου. Επίσης, αυτό το «Μπλέ». Το Ελληνικό Μπλέ που όταν το βλέπεις ξέρεις ότι είσαι «σπίτι». Με παραπέμπει στους στοίχους του Οδυσσέα Ελύτη «Θεέ μου, πόσο μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε…».
7. Τι θα άλλαζες στην Ελληνική πραγματικότητα?
Τον ρατσισμό και τον σεξισμό.
8. Πως βλέπουν την Ελλάδα οι Αμερικανοί?
Ως μία πολύ όμορφη χώρα με πλούσια ιστορία. Στα σχολεία της Αμερικής διδάσκουν ‘Αρχαία Ελληνικά’ και ‘Ελληνική Μυθολογία΄.
9. Τι δεν σου αρέσει στην Ν.Υ.?
Η Ν.Υ. είναι μία μοναδική, συναρπαστική πόλη. Ωστόσο υπάρχουν και πράγματα που δε μου αρέσουν σ´ αυτή, όπως η υψηλή φορολογία, το “subway” και οι βρώμικοι δρόμοι. Αυτό ίσχυε και στην προ COVID-19 εποχή. Με την έξαρση του ιού, στην Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο κέντρο όπου μένω «Midtown Manhattan», δεν μου αρέσει η ερημιά που επικρατεί. «Το κέντρο του κόσμου» και η «πόλη που δεν κοιμάται» λόγω της πανδημίας έχει γίνει η «πόλη φάντασμα».
10. Τι θα θυσίαζες για την καριέρα σου?
Έχω ήδη θυσιάσει αρκετά και θα θυσιάσω κι άλλα με τον καιρό, αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα. Νιώθω ευλογία για τις επιλογές και τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν. Δεν πιστεύω πως χτίζεται οποιαδήποτε καριέρα χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσεις κάτι. Ο Eric Thomas, παγκοσμίου φήμης χαρισματικός ομιλητής και συγγραφέας, έχει πει το εξής το οποίο πιστεύω και εκπροσωπώ «Αν έχεις όνειρα, η ζωή θα σε δοκιμάσει ξανά και ξανά και θα σε «ρωτήσει» αν το θες πραγματικά. Θα χάσεις φίλους, είσαι σίγουρος πως το θες; Η οικογένειά σου μπορεί να σε αποδοκιμάσει, είσαι σίγουρος πως το θες; Άνθρωποι που αγαπάς μπορεί να απομακρυνθούν, είσαι σίγουρος πως το θες; Μάθε από τώρα πως είναι κομμάτια της διαδικασίας και ετοιμάσου να δεχτείς το τίμημα.»
*Οι απόψεις που εκφράζονται είναι αποκλειστικά δικές μου και δεν εκφράζουν τις απόψεις του εργοδότη μου.
![]() |