Για το περισσότερο κόσμο το όνομα Μασαάκι Ιμάι, ειναι ένα άγνωστο όνομα, χωρίς καμία ιδιαιτερότητα. Για τους μυημένους στο κόσμο των επιχειρήσεων, ο Ιμάι είναι ο δημιουργός του συστήματος και της φιλοσοφίας Kaizen.

To Kaizen είναι ένας όρος που συνάντησα για πρώτη φορά πριν μερικά χρόνια, και σημαίνει “συνεχής, σταδιακή και απρόσκοπτη βελτίωση”. Παρόλο που χρησιμοποιείται ευρέως στις επιχειρήσεις, η εφαρμογή του δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές, οπότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για την προσωπική μας βελτίωση  σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Για να μπούμε στην φιλοσοφία του Kaizen ακολουθούμε 5 βασικά βήματα:

  1. Πρώτα απ όλα βάζουμε τους επιθυμητούς στόχους και κάνουμε την απαραίτητη έρευνα.
  2. Εξετάζουμε την τωρινή μας κατάσταση και δημιουργούμε ένα πλάνο με βελτιώσεις
  3. Εφαρμόζουμε τις βελτιώσεις στην κατάσταση στη οποία βρισκόμαστε
  4. Επανεξετάζουμε και τροποποιούμε τις βελτιώσεις που δεν εξυπηρετούν την κατάστασή μας
  5. Εκτιμούμε τα αποτελέσματα και εάν χρειάζεται κάποια επιπλέον κίνηση από εμάς.

Έάν τα παραπάνω βήματα γίνουν σωστά , μεθοδικά και χωρίς βιασύνες, θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με έναν διαφορετικό τρόπο και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το οτιδήποτε από μία διαφορετική οπτική γωνία.

Συνεχής και συνεπής εφαρμογή του Kaizen παράγει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και ανεβάζει καθημερινά  την ποιότητα της ζωής μας ενώ προσθέτει αξία στην καθημερινότητά μας.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ηρεμία και να ακολουθείτε πιστά και διαδοχικά τα παραπάνω βήματα…

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Γιάννης Σάσσας

Γιάννης Σάσσας

Ασχολείται με τις Ενεργειακές θεραπείες από το 2015. Ιδρυτής και Διαχειριστής της σελίδας στο Facebook: Reiki Wellness at Home και στο Instagram: reiki wellness at home.
Ασχολείται με τις Ενεργειακές θεραπείες από το 2015. Ιδρυτής και Διαχειριστής της σελίδας στο Facebook: Reiki Wellness at Home και στο Instagram: reiki wellness at home.