Μερομήνια: Έως πού θα φτάσουν τα χιόνια στην Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα (video)

Οι προβλέψεις του παρατηρητή από τα Νέα Στύρα της Εύβοιας, για Ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, δυτικές και βόρειες Κυκλάδες και βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Ιδιαίτερα βαρύς αναμένεται ο φετινός χειμώνας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσούλη, από τα Νέα Στύρα Εύβοιας, ο οποίος παρατηρεί τα μερομήνια και καταγράφει τις προβλέψεις. 

Η τάση του καιρού που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του Evia Plan αφορά: Ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, δυτικές και βόρειες Κυκλάδες και βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Δείτε στο βίντεο όσα προβλέπει ο κ. Τσούλης για την εξέλιξη του καιρού από τις 14 Σεπτεμβρίου 2020 έως και το τέλος του Αυγούστου 2021.

Τι είναι τα Μερομήνια

Από 1-6 Αυγούστου ξεκινά η παρατήρηση του καιρού, που θα δώσει την πρόβλεψη για ολόκληρο το χρόνο. Πρόκειται για πρακτική παρατήρησης των καιρικών φαινομένων, που είχαν ως «όπλο» οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των προηγούμενων δεκαετιών.

Τα Μερομήνια είναι πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ.

Αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν, όμως έχει πολλούς υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Οι γνώμες για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις ημέρες διίστανται, καθώς κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα ημερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου.

Οι παρατηρητές προσέχουν τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου.

Συνοπτικά, όταν υπάρχει/ουν:

  • Αέρας, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.
  • Άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
  • Άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
  • Σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
  • Καθαρός ουρανός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

Πηγή:https://anagnostis.org/article/merominia-eos-poy-tha-ftasoyn-ta-hionia-stin-peloponniso-kai-tin-ypoloipi-ellada-video?fbclid=IwAR2W8tlaPDJh22CnbCvCj45vaT2zGbtk697pzmxt3IS73nrKOTdpWh3zozY

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin