Κατερίνα Γιατζόγλου: Κενά επιβίωσης και ανάπηρα είδωλα

Πριν κάτι χρόνια, με κάλεσε μια ψυχολόγος στο γραφείο της, για να συζητήσουμε μια επαγγελματική συνεργασία.

Συζητούσαμε τους διάφορους τρόπους της προβολής της, και ενώ της εξηγούσα τα υπέρ και τα κατά της κάθε περίπτωσης, με διέκοψε και με ρώτησε: «Μπορώ να σου κάνω μια προσωπική ερώτηση»; -«Ελεύθερα, ότι θέλεις… απάντησα αμέσως». -«Πως είναι η ζωή σου; Μπορείς να την περιγράψεις με τρεις λέξεις ας πούμε;» -«Λέω πάντα αυτό που σκέφτομαι, και κάνω πάντα αυτό που αισθάνομαι»…απάντησα. Άνοιξε τα μάτια της έκπληκτη, και μου είπε -«Έχεις καταλάβει πόσο επικίνδυνα ζεις; Απορώ πως έχεις επιβιώσει μέχρι σήμερα! Δεν σε πιστεύω». Τα έχασα λίγο, για να είμαι ειλικρινής με την έντονη αντίδραση της, και την κοιτούσα αμήχανα …«Δεν το’ χω σκεφτεί έτσι ποτέ»…. ψιθύρισα -«Καιρός ν αρχίσεις…».

Από τότε, δεν υπάρχει μέρα, που να μην σκεφτώ, αν και πόσο επικίνδυνα ζω. Για να είμαι ειλικρινής, κάθε μέρα, μαλακώνω τις γωνίες από τα λόγια μου. Και καμιά φορά, ναι, αποφεύγω να μιλήσω. Μόνο αυτό έχω καταφέρει… Θα έπρεπε ίσως να προσπαθήσω περισσότερο. Κάθε φορά όμως που γίνεται αυτό, αισθάνομαι ένα κενό στο στομάχι μου, όπως όταν είμαι στο αεροπλάνο κι έχει αναταράξεις. 

Στο προτελευταίο μου βιβλίο το «Καμία σχέση» είχα γράψει: «Μ αρέσουν τα extreme sports, και ιδιαίτερα σε καθημερινή βάση, αυτό της αλήθειας». Αλλά, και αυτό που έχω καταλάβει τελικά, είναι ότι οι περισσότεροι είναι χαμένοι στην μετάφραση. Τρώνε το παραμύθι αμάσητο… και δεν τους πέφτει καν βαρύ! Εύπεπτες μηχανές σχεδόν όλοι….. 

Το πιο καραμπινάτο παράδειγμα, είναι παλιό κι έχει να κάνει με τα πρότυπα που πλασάρουν και προωθούν τα MME. Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά, ότι τα είδωλα που χτίζονται και εδραιώνονται στο κοινό από τα ΜΜΕ, είναι απλά και μόνο, αυτά που αρέσουν  στους ιδιοκτήτες των μέσων (tv, site, εφημερίδα, έντυπο), και στον εκάστοτε διευθυντή τους! Μέχρι εκεί. Δεν έχει να κάνει με την πραγματική αξία η το ταλέντο κάποιου, αλλά με την ικανότητα του, να γίνεται αρεστός, στα πρόσωπα – κλειδιά. 
Και μετά, εφαρμόζεται το ρητό, «επανάληψη, μήτηρ πάσης μαθήσεως». Τον «παίζουμε» συνέχεια, μέχρι να «γράψει» στο κοινό. Τόσο απλά. 

Είναι βασική αρχή των ΜΜΕ. Δεν σας προσφέρουν το καλύτερο, σας προσφέρουν το πιο βολικό γι αυτούς. Δεν έχουν ευαισθησίες, ούτε  αξιοκρατικες η ρομαντικές προσεγγίσεις. Κάθε φορά, που σας σερβίρουν λοιπόν κάτι, αξιολογήστε το εσείς οι ίδιοι στην αρχή και επιλέξτε αν θα το φάτε η θα το πετάξετε…στην ανακύκλωση. Όχι το καταπίνουμε, το επιβραβεύουμε και μετά γκρινιάζουμε…Είναι ανούσιο αυτό, έως βαρετό. Και κυρίως καίει άδικα εγκεφαλικά κύτταρα. 

Τώρα που ξανασκεφτομαι, ναι, είναι επικίνδυνο να λέω η να γράφω αυτό που σκέφτομαι, αλλά  θα το συνεχίσω, γιατί ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε δυναμώνει….

Κατερίνα Γιατζόγλου

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα