Γιώργος Σεφέρης. Σαν σήμερα έφυγε…

Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν Έλληνας διπλωμάτης και ποιητής και ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1963. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και εκ των δύο μοναδικών Ελλήνων βραβευμένων με Νόμπελ Λογοτεχνίας, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη. 
Ο Γεώργιος Σεφεριάδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1900 στη Σμύρνη. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί του Στυλιανού Σεφεριάδη (1873-1951) – δικηγόρου, σημαντικού κοινωνικού παράγοντα της Σμύρνης και ανθρώπου με λογοτεχνικές ανησυχίες – και της Δέσποινας Τενεκίδη με καταγωγή από τη Νάξο. Το ζευγάρι είχε άλλα δυο παιδιά, τον Άγγελο (1905-1950) και την Ιωάννα (1902-2000), σύζυγο του φιλόσοφου και πολιτικού Κωνσταντίνου Τσάτσου.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τόλμησαν να ζήσουναπό υπερβολική ευαισθησία.Η ευαισθησία, για να είναι χρήσιμη,πρέπει να συντροφεύεται από ανάλογη δύναμη.
Λυπούμαι γιατί άφησα να περάσειένα πλατύ ποτάμι μέσα από τα δάχτυλά μουχωρίς να πιώ μία στάλα.
Τώρα βυθίζομαι στην πέτρα.Ένα μικρό πεύκο στο κόκκινο χώμα,δεν έχω άλλη συντροφιά.Όπως τα πεύκακρατούνε τη μορφή του αγέραενώ ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκείτο ίδιο τα λόγιαφυλάγουν τη μορφή του ανθρώπουκι ο άνθρωπος έφυγε, δεν είναι εκεί.


Γιώργος Σεφέρης
Σαν σήμερα,το 1971,έφυγε από τη ζωή.


Αναδημοσίευση από τη σελίδα “Πρόσωπα”

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin