“Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ”: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

“Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ”: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ από το μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Η Υπεύθυνη Εργαστηρίου Υδροβιολογίας του ΜΓΦΙ Χριστίνα Γιαμαλή μέσα από 3 βίντεο εξηγεί στα παιδιά τη σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάγκη προστασίας του και τα προτρέπει να γίνουν οι ίδιοι εξερευνητές/επιστήμονες, καθώς και καλλιτέχνες !

Τα βίντεο δημιουργήθηκαν με την συνεργασία του ΜΓΦΙ και των ΕΛΠΕ για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης ΖΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ των ΕΛΠΕ.

1ο βίντεο: Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ

Κεντρικό θέμα της ενότητας αυτής είναι η θαλάσσια βιοποικιλότητα (Τι είναι βιοποικιλότητα, γιατί είναι σημαντική, μερικά ζώα και φυτά της θάλασσας, ποιοι τα μελετούν). Γίνεται αναφορά στα ζώα της θάλασσας και ειδικά στα μαλάκια (δίθυρα, γαστερόποδα, σκαφόποδα, κεφαλόποδα) και στους αχινούς με δείγματα του μουσείου.

Σκοπός είναι να μπορούν να ξεχωρίσουν μόνα τους τα παιδιά π.χ. ένα γαστερόποδο από ένα κεφαλόποδο. Στο τέλος μαθαίνουν πως μπορούν να φτιάξουν το δικό τους φυλλάδιο εξερευνητή – επιστήμονα για να καταγράφουν αυτά που βλέπουν στις ακτές.

Δείτε το 1o βίντεο εδώ: 


2ο βίντεο: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Θέμα της ενότητας αυτής είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα παιδιά θα ενημερωθούν για τα ξενικά (εισβλητικά είδη) αλλά και τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στην θάλασσα. Στο τέλος δίνονται λύσεις για την αποφυγή χρήσης πλαστικών μιας χρήσης αλλά και την σωστή απόρριψη των σκουπιδιών.

Δείτε το 2ο βίντεο εδώ:


3ο βίντεο: ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑΝ ΚΑΡΧΑΡΙΑ

Χειροτεχνία: κατασκευή ενός καρχαρία που ανοιγοκλείνει το στόμα του και τρώει ένα ψαράκι. Υλικά που θα χρειάζονται είναι: χαρτόνι, μανταλάκι, κόλα, ψαλίδι, μολύβια, μαρκαδόροι.

Δείτε το 3ο βίντεο εδώ:

Photo cover: pexels.com/eliannedipp

Πηγή: https://www.gnhm.gr/article/%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%83%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%83-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1/

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Κ