Βιολογικοί Ρυθμοί του Ανθρώπινου Οργανισμού

Η λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού παρουσιάζει φυσιολογικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου, αυτές οι διακυμάνσεις ονομάζονται ‘Κιρκάδιος Ρυθμός’. Ο όρος κιρκάδιος προέχεται από τα λατινικά ‘circa’ που σημαίνει κύκλος και ‘diem’ που σημαίνει ημέρα, ‘ο κύκλος της ημέρας’.
 
Φυσιολογικά κατά τις πρωινές ώρες, έχουμε περισσότερη ενέργεια, μεγαλύτερες αντοχές, πεινάμε λιγότερο, έχουμε πιο καθαρό μυαλό και καλύτερη διάθεση. Καθώς περνάει η ημέρα και πλησιάζει το βράδυ, οι αντοχές και η ενέργεια μας μειώνονται, αυξάνεται το αίσθημα της πείνας και η επιθυμία για ξεκούραση.
 
Οι αλλαγές αυτές, ρυθμίζονται μέσα από διακυμάνσεις της λειτουργίας του ορμονικού και του νευρικού συστήματος.
 
Έτσι, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη, προετοιμάζουν το ανθρώπινο σώμα να δραστηριοποιηθεί και να βρει τροφή.
 
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαφορετικές ορμόνες, όπως η σεροτονίνη για παράδειγμα, ενεργοποιούν διαδικασίες που αφορούν την επιδιόρθωση και την αποκατάσταση του οργανισμού. Αυτός είναι ο λόγος που κατά τις βραδινές ώρες ενισχύονται ο πυρετός και οι φλεγμονές, οι πόνοι γίνονται πιο έντονοι και αυξάνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.   
 
Διαταραχές στη φυσιολογική ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, συνδέονται με χρόνια φλεγμονή και αυξημένο κίνδυνο νόσου για μεταβολικό σύνδρομο, αυτοάνοσα, καρδιαγγειακά, καρκίνο και διαβήτη.    
 
 
Ετήσιος Βιολογικός Ρυθμός και Αυτοάνοσα Νοσήματα
 
Αντίστοιχα με τις κυκλικές αλλαγές  που συμβαίνουν μέσα στο διάστημα μιας ημέρας, το ανθρώπινο σώμα ακολουθεί και έναν ετήσιο βιολογικό ρυθμό.
 
Η ετήσια περιοδικότητα στις αλλαγές που συμβαίνουν στις λειτουργίες του  ανθρώπινου οργανισμού, επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και το μεταβολισμό. Οι μεταβολές αυτές συμβαδίζουν με τις εποχές του έτους.   
 
Οι εναλλαγές των εποχών επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι εξάρσεις συγκεκριμένων αυτοάνοσων αυξάνονται ή μειώνονται σε διαφορετικές εποχές του έτους.

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η μεταβολική κατάσταση κατά τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, διαμορφώνει την αυξημένη ή μειωμένη ευπάθεια για εμφάνιση αυτοάνοσου ή επιδείνωση των εξάρσεων, το χειμώνα και την άνοιξη που ακολουθούν.

Dr Δημήτρης Τσουκαλάς 

Photo cover:pixabay.com

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα