ΠΩΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ

Με τον όρο ψυχική υγεία εννοούμε την συναισθηματική και την γνωσιακή μας κατάσταση, (ο τρόπος που σκεφτόμαστε) .

 Γι αυτό τον λόγο οι ψυχικές διαταραχές αφορούν διαταραχές διάθεσης/συναισθημάτων και διαταραχές προσωπικότητας. Στην ουσία, αυτό που λέμε ¨ψυχή¨, είναι τελικά το μυαλό μας.

 Η επιστημονική κοινότητα, υποστηρίζει πως ο τρόπος που σκεφτόμαστε, επιδρά στο πως αισθανόμαστε και το αποτέλεσμα αυτών των δύο, δρα στην συμπεριφορά μας.

Σήμερα θα αναφερθούμε στο πως μπορούμε να βοηθήσουμε αυτές τις διαδικασίες, που αυτόματα λειτουργούν καθημερινά, κυρίως με αρνητικό πρόσημο, και να γίνουν πιο λειτουργικές.

Πολλές φορές οι αρνητικές σκέψεις μας κατακλύζουν και μας ωθούν, να νιώθουμε πολύ μεγάλο θυμό, άγχος ή θλίψη.

Αυτό που προτείνω, είναι να καταγράφουμε καθημερινά τις αρνητικές μας σκέψεις σε ένα χαρτί και να παρατηρήσουμε τι είναι αυτό το οποίο αναπαράγουμε με μεγάλη συχνότητα στο μυαλό μας και μας βασανίζει.

Δευτερευόντως, όταν παρατηρήσουμε ένα αρνητικό μοτίβο σκέψεων, να καταγράψουμε πως αυτό μας κάνει να νιώθουμε και σε τι συμπεριφορές μας οδηγεί. Για παράδειγμα , εάν είμαστε στον δρόμο και νιώθουμε θυμό πρέπει να αναρωτηθούμε ¨τί είναι αυτό που με θυμώνει τώρα¨;

Το να καταφέρουμε να ελέγξουμε την σκέψη μας ,είναι το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο βήμα στην ψυχική υγεία, αφού στην ουσία είναι η ρίζα του προβλήματος. Αν παρόλα αυτά δυσκολευόμαστε, τότε υπάρχει και η συμβολή των ειδικών ψυχικής υγείας που μπορούν να μας κατευθύνουν επαρκώς.

Επιπροσθέτως, πέρα από τον έλεγχο των σκέψεων, που με καθημερινή προσπάθεια μπορεί να φέρει ένα σοβαρό αποτέλεσμα ενίσχυσης της ψυχικής υγείας, προτείνω καθημερινά να βρίσκουμε χρόνο για την φροντίδα του εαυτού. Δυστυχώς, οι ζωές όλων έχουν απορριφθεί από την δύσκολη καθημερινότητα και έχουμε χάσει τον εαυτό μας.

Παιδιά, υποχρεώσεις, δουλειές μας κάνουν να απομακρυνόμαστε από την ψυχική ανάταση που τόσο επιζητούμε. Μια σημαντική συμβουλή που δίνω σε όσους δεν έχουν χρόνο για ατομική φροντίδα, είναι να αυξήσουν την διάρκεια του καθημερινού ντουζ. Ο χρόνος των 20 λεπτών είναι ένας ιδανικός χρόνος για να αφιερώσουμε σε εμάς, χωρίς να μας ενοχλήσει τίποτα και να καταφέρουμε να αδειάσουμε τον οργανισμό μας από το στρες της ημέρας… Σαν άσκηση είναι από τις πιο εύκολες, διότι είναι κάτι που σχεδόν πάντα θυμόμαστε να κάνουμε.

Τέλος, μην ξεχνάμε την συμβολή του σωστού ωραρίου στον ύπνο, δηλαδή 8 ώρες ημερησίως, την σωστή διατροφή και την γυμναστική.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων που προαναφέρθηκαν, θα φέρουν λειτουργικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία. Κατανοώ ότι είναι δύσκολο, όμως η άποψή μου είναι πως όλα αυτά αποτελούν θέμα επιλογών ζωής και συνήθειας. Ας θέσουμε νέες προτεραιότητες στην ζωή μας, αν θέλουμε να δούμε την αλλαγή να έρχεται. Και πιστέψτε με…η αρχή είναι πάντα δύσκολή.

Αλαφογίαννη Βαλεντίνα,

Σύμβουλος ψυχικής υγείας/ Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα