Ποια είναι τα συμπτώματα για να δείτε αν νοσείτε από κορονοϊο?

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου Ιατρικής της Βιέννης δημοσίευσαν μία μελέτη, εντοπίζοντας διαφορετικές ομάδες για τα συμπτώματα του κορονοϊού, στο επιστημονικό περιοδικό Allergy.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού είναι πλέον πολλά, κατάφεραν όμως να εντοπίσουν τους ποιο σημαντικούς δείκτες και κατέταξαν τα συμπτώματα τις ομάδες.

Ένα απλό φτέρνισμα μπορεί να πανικοβάλλει τον περίγυρο. Ο φόβος έχει κυριέψει τον κόσμο. Τι άγγιξα? Που πήγα? Με ποιον ήρθα πολύ κοντά?

Ένας από τους σκοπούς της έρευνας του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιέννης είναι να αναγνωρίσει την “καλή” ανοσία μετά από μία λοίμωξη κορονοϊού και πως μπορεί να υπολογιστεί.

Ο λοιμωξιολόγος Βίνφερντ Πικλ και ο αλλιεργιολόγος Ρούντολφ Βαλέντα μελέτησαν 109 ασθενείς που ξεπέρασαν το κορονοϊο και ήταν σε θεραπεία και παράλληλα μελέτησαν και 98 υγιείς ανθρώπους.

Η μελέτη λοιπόν έδειξε ότι τα συμπτώματα του κορονοϊού σχετίζονται και εμφανίζονται σε ομάδες, που είναι οι εξής:

Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (με πυρετό, ρίγη, κόπωση και βήχα)

Συμπτώματα ρινικής καταρροής (με καταρροή, φτέρνισμα, ξηρό λαιμό και ρινική συμφόρηση)

Πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς

Φλεγμονή των ματιών και των βλεννογόνων

Προβλήματα στην αναπνοή (πνευμονία και δύσπνοια)

Γαστρεντερικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, της ναυτίας και του πονοκέφαλου)

Απώλεια όσφρησης και γεύσης

Τα νεαρά ανοσοποιητικά συστήματα επηρεάζονται από την απώλεια όσφρησης και γεύσης. Ο υπολογισμός του ανοσοποιητικού συστήματος είναι βάσει του αριθμού των ανοσοκυττάρων. Μπορεί όμως να συνυπάρξει μεταξύ των ομάδων συμπτωμάτων. Υπάρχουν όμως συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων και συγκεκριμένων ανοσολογικών παραμέτρων.

Το αποτύπωμα του κορονοϊού στο αίμα

Χρησιμοποιώντας το αίμα, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ορισμένους σημαντικούς δείκτες COVID-19. Διαπίστωσαν ότι η νόσος COVID-19 αφήνει σαφείς αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από αρκετές εβδομάδες.

Αρκετοί ασθενείς αισθάνονται αδυναμία για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση με COVID-19.

Όσο υψηλότερος ήταν ο πυρετός του ασθενή σε μια ήπια πορεία της νόσου, τόσο μεγαλύτερης διάρκειας φαίνεται να ήταν και η ανοσία του στον ιό.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin