Ghosting: Το φαινόμενο που συναντάμε όλο και πιο συχνά- Τι είναι και πώς να το διαχειριστούμε

Μιλούσατε όλη μέρα στα social media και ξαφνικά… εξαφανίστηκε; Σταμάτησε δηλαδή να σας στέλνει μηνύματα και να απαντάει στα δικά σας. Αυτό ακριβώς είναι το «ghosting».

Ως όρος το «ghosting» επινοήθηκε πρόσφατα, λόγο της συνεχούς αύξησης του. Λαμβάνει χώρα όταν ξαφνικά χάνετε κάποιον με τον οποίο βγαίνετε ερωτικά ή ακόμα και φιλικά, όταν ουσιαστικά ένας άνδρας φοβάται να πει απλά «όχι». Το άτομο αυτό μπορεί να είναι φίλος, σύζυγος ή και σύντροφος. Με την απομάκρυνσή του σας στοιχειώνει, κατακλύζει το μυαλό και τις σκέψεις σας, υπάρχει όμως πάντα και η πιθανότητα να στοιχειώσετε και εσείς κάποιον.

photo:pexels.com/pixabay

Το κλειδί-όπλο είναι η απουσία, με όλη την σημασία της. Τεχνικά αποτελεί μια κοινωνικά αποδεκτή μορφή συμπεριφοράς και αρκετοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως το πρόσωπο που τους στοιχειώνει, προσποιείται τις περισσότερες φορές, πως δεν τους γνώρισε ποτέ.

Γιατί κάποιος θα επιλέξει απλά να εξαφανιστεί από τη ζωή κάποιου άλλου ατόμου, παρά να σχεδιάσει τουλάχιστον, μια συνομιλία για να τερματίσει μια σχέση; Μπορεί να μην γνωρίζει ποτέ με βεβαιότητα τους λόγους.

Ενώ πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες ειδικά για το φαινόμενο των φαντασμάτων, οι παλαιότερες έρευνες έχουν εξετάσει διαφορετικούς τύπους προσωπικοτήτων προσκόλλησης και επιλογής στρατηγικών διάσπασης, είναι πιθανό ότι άτομα με προσωπικότητα αποφευκτικού τύπου (συχνά ως αποτέλεσμα της γονικής απόρριψης), που διστάζουν να έρθουν πολύ κοντά στις επαφές τους με άλλους ανθρώπους, λόγω προβλημάτων εμπιστοσύνης και εξάρτησης, συχνά χρησιμοποιούν έμμεσες μεθόδους τερματισμού των σχέσεων.

Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που τελειώνουν τις σχέσεις, συχνά έβλεπαν τον ίδιο τους τον εαυτό να καθρεφτίζεται στον σύντροφό τους. Παρόλα αυτά, δεν φαίνονται να δείχνουν ενσυναίσθηση προς το άλλο άτομο και ενδεχομένως δεν συναντώνται συναισθήματα ενοχής.

Το φαινόμενο αυτό υπάρχει, επειδή οι άνθρωποι έχουν την συνήθεια να τρέχουν μακριά από τα προβλήματά τους, επομένως τρέχουν μακριά από τους ανθρώπους. Ο μόνος λόγος που ένα άτομο θα επιλέξει να στοιχειώσει ένα άλλο, είναι επειδή αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή. Αναλυτικότερες εξηγήσεις δυστυχώς δεν υφίστανται, ωστόσο μερικά στοιχεία που βοηθούν στην κατανόηση αυτής της συμπεριφοράς είναι:

photo:pexels.com/energepiccom

1. Προσωπική ασφάλεια

Όταν κάποιος αισθάνεται παρενόχληση ή ανταγωνιστικά προς ένα άτομο, ίσως επιλέξει την λύση του ghosting, ως τη μόνη οδό, προκειμένου να μην εμπλέξει άλλα άτομα στα προβλήματά του.

2. Άβολες συζητήσεις

Μια από τις πιο βασανιστικές δραστηριότητες για όλους, είναι η στιγμή που θα ξεκινήσει μια συναισθηματικά άβολη συζήτηση. Όταν πρόκειται για ραντεβού, ο χωρισμός ή το «με άφησε στα κρύα του λουτρού», είναι η χειρότερη πιθανή μορφή επικοινωνίας. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να αποφύγουν οι περισσότεροι.

3. Εκδίκηση

Στην προσπάθεια αρκετοί να ξανακερδίσουν την χαμένη τους αγάπη, όταν έχουν προδοθεί, απατηθεί ή έχουν βιώσει μια άλλη μορφή προδοσίας, οδηγούνται στην λύση του ghosting. Αρχικά προσφέρει ικανοποίηση, αλλά η έλλειψη ενσυναίσθησης, είναι καταστροφική και για τους δυο μακροπρόθεσμα.

4. Ανασφάλεια

Στις περισσότερες περιπτώσεις η απόφαση του ατόμου να εξαφανιστεί από προσώπου γης, σχετίζεται μονάχα με τον ίδιο και το πώς αισθάνεται με τον εαυτό του. Ενδεχομένως κάποιοι να έχουν προσωπικά προβλήματα, που απαιτούν φροντίδα, η οποία αν δεν ληφθεί οδηγεί στο ghosting.

Πως επηρεάζει τους ανθρώπους;
Είναι τρομακτικό να σκεφτεί κανείς ότι το ghosting είναι ένα κοινωνικά αποδεκτό ελάττωμα. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η «διαταραχή» αυτή να εξελιχθεί σε ψυχική ασθένεια. Και αυτός είναι ο λόγος που στις μέρες μας, αποτελεί σοβαρό θέμα. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό… Πέρα από το θύμα, επηρεάζεται και το εξαφανισμένο άτομο. Μπορεί να φαίνεται πως έχει το πάνω χέρι, η πραγματικότητα όμως είναι πως βουλιάζει στην απομόνωση.

Πότε είναι αποδεκτό;
Είναι σίγουρα αποδεκτό, όταν αποτελεί την μόνη επιλογή που μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας. Στην περίπτωση δηλαδή, που κινδυνεύετε από stalkers, καταχραστές και άλλα άτομα που μπορούν να σας βλάψουν. Ακόμα, και αν οι περιστάσεις το επιτρέπουν, θα ήταν προτιμότερο να ζητήσετε βοήθεια, αντί να τρέξετε μακριά.

Αλλά πριν αποφασίσετε να στοιχειώσετε κάποιον, κάντε ένα βήμα πίσω και θέστε τον εαυτό σας στη θέση του. Μερικοί από εσάς μπορεί να έχετε αυτοπεποίθηση και να μην σας νοιάζει όταν σας αγνοούν, πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, λαμβάνουν αυτή την συμπεριφορά ως προσβολή ολόκληρης της ύπαρξής τους, μια επώδυνη και ταπεινωτική εμπειρία αλλάζοντας μέχρι και οι ίδιοι ως άτομα, με την κακή έννοια.

photo:pexels.com/radymade

Πώς να το διαχειριστείς:

1)Αποδοχή

Δέξου την κατάσταση αλλά πρώτα επιβεβαίωσε ότι δεν έχει συμβεί κάτι πολύ σοβαρό. Αν, όμως δεις όλα είναι μια χαρά (Πχ. Ποστάρει κανονικά στα social media, μαθαίνεις ότι περνά ζάχαρη με τους φίλους του), προχώρα μπροστά και μην δίνεις σημασία. Μακριά από το φάντασμα…

2)Διαγραφή

Αν πιστεύεις ότι αυτό θα σε βοηθήσει, κάντο! Διάγραψε ό,τι τον αφορά: φωτογραφίες ή μηνύματα. Μην τον παρακολουθείς από τα social media, μην ποστάρεις κάτι που να υπονοεί εγκατάλειψη ή προδοσία. Δεν αξίζει να ασχοληθείς παραπάνω.

Σεβάσου τον εαυτό σου: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σε κάνει να νιώθεις ανύπαρκτη. Προχώρα και δείξε αυτοπεποίθηση! Να χαίρεσαι που κατάλαβες νωρίς με τι άνθρωπο είχες να κάνεις.

Πηγή: psychologynow.g

Photo cover:pexels.com/pixabay

Πηγή:https://thecaller.gr/sxeseis/ghosting-to-fenomeno-pou-sinantame-olo-ke-pio-sichna-ti-ine-ke-pos-na-to-diachiristoume/?fbclid=IwAR3hbwhS6GoaLsg_Fl5oOE_JpavbNH7es-mcFCNcAPvyynwO0DE_c3Bgjxg

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • info@female-g.com
  • Κύπρου 11, Χαλάνδρι

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα