Η σχέση της Οστεοπόρωσης με την Άσκηση, σε αριθμούς

Με απόκλιση το πολύ 2%, 30 κιλά μύες και 10 κιλά κόκαλα, μεταφέρει καθημερινά ένας άνθρωπος με συνολικό βάρος 70 κιλά (τα υπόλοιπα είναι όργανα και υγρά ).

Με ένα ποσοστό επομένως περίπου 42% οι μύες προηγούνται με διαφορά όλων των υπολοίπων ομάδων και υπερέχουν συντριπτικά του 14% που ζυγίζουν ν τα κόκαλα!


Γεννιόμαστε με υπηρέτες τους μύες και η φύση μας χάρισε 3 κιλά από αυτούς για να προστατεύουν 1 κιλό κόκαλα. Ενώ αυτά αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα στήριξης κίνησης και ζωτικότητας, δεν μπορούμε να τα ενισχύσουμε πάρα μόνο με σωστή διατροφή, περπάτημα και φάρμακα.


Είναι μοιραίο, καθώς τα χρόνια περνούν, να είναι η πρώτη ομάδα που θα αρχίσει να υποχωρεί και η σύγχρονη ασθένεια της οστεοπόρωσης θα χτυπήσει αργά η γρήγορα.


Αντίθετα με το 42% ποσοστό μυών, μπορούμε να φροντίσουμε την υγεία και την διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Διατηρώντας τη νευρομυική μας ισχύ με καθημερινή στοχευμένη γυμναστική μπορούμε να δώσουμε στον οργανισμό μας το καλύτερο και αποτελεσματικότερο φάρμακο για την οστεοπόρωση.

Δραστικότερη επίδραση προς αυτή την κατεύθυνση η γυμναστική έχει στο γυναικείο σώμα το οποίο σε ποσοστά μυών υπολείπεται από το ανδρικό. Σκεφτείτε πάλι την αναλογία. Για κάθε 1 κιλό κόκκαλα, έχουμε 3 κιλά μύες, που πρέπει να ενεργοποιούμε από μικρή ηλικία πρώτα για να χτίσουμε γερό σκελετό και αργότερα για να τον διατηρούμε.

Νομίζω ότι το πρόβλημα της σύγχρονης εποχής δεν λέγεται οστεοπόρωση, αλλά σαρκοπενία που επιφέρει την οστεοπενία.

Το άρθρο αυτό είναι το πρώτο μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας μου με τη SKODA GREECE.

Η εταιρία και οι άνθρωποι της πιστεύουν στο σχέδιο μας που έχει στόχο του την πρόληψη και την υγεια μέσα από την καθημερινή εξάσκηση. Δεν χρειάζονται μετάλλια , αγώνες και διακρίσεις για να στέκεσαι ακμαίος σε όλες τις εποχές και ηλικίες. Χρειάζεται απλά να γνωρίζεις το σώμα σου και τον οργανισμό σου.


Οι θεωρίες, οι σκέψεις, οι ιδέες και οι γνώμες πάντα διαφέρουν. Οι αριθμοί ποτέ. Το 3% του 24ωρου ζητάμε να αφιερώσετε στην υγεία σας. Στο 97% συνεχίστε να ζείτε χωρίς καμία διαφοροποίηση.

Ας στοχεύσουμε λοιπόν με 45 λεπτά καθημερινή γυμναστική στο δυνατό μας σημείο (μύες ) και ας προστατεύσουμε διαχρονικά το σπουδαιότερο (κόκκαλα).

Χρήστος Γαρέφης Παγκόσμιος Πρωταθλητής Προπονητής

Photo: Χρήστος Γαρέφης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα