Κορωνοϊός: Προσέχουμε το αλκοόλ, ρίχνει το ανοσοποιητικό

Τις μέρες των εορτών, ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. Αυτές τις διαφορετικές γιορτές, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να είμαστε προσεκτικοί με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς αποδεδειγμένα το αλκοόλ «ρίχνει» το ανοσοποιητικό.

Η χρήση, και ιδιαίτερα η κατάχρηση αλκοόλ, υπονομεύει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19.

Στοιχεία από πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δείξει ότι η απομάκρυνση από αγαπημένα άτομα, η αβεβαιότητα σχετικά με το παρόν και το μέλλον, η πλήξη και η άγνοια γύρω από το νέο κορονοϊό “σπρώχνουν” αρκετό κόσμο στην κατανάλωση αλκοόλ. Πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι, κάθε εβδομάδα παράτασης ενός lockdown αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αλκοόλ, τον κίνδυνο δηλαδή ένας άνδρας να καταναλώσει περισσότερα από πέντε ποτά και μία γυναίκα περισσότερα από τέσσερα, μέσα σε διάστημα 2 ωρών. Ο σχετικός κίνδυνος μάλιστα είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν κατάθλιψη ή ιστορικό αλκοολισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Βέλγιο, οι πωλήσεις αλκοόλ από τα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά την πανδημία και τα lockdown κατά 10-15%, ενώ αντίστοιχα στη Βρετανία, κατά 22%.

Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί εδώ και δεκαετίες με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πνευμονίας, ενώ νεώτερες μελέτες έδειξαν ότι η χρήση αλκοόλ συνδέεται με την εμφάνιση συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψης, αλκοολικής νόσου του ήπατος και καρκίνου.

Σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, οι μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ έχουν πολύ χειρότερη μετεγχειρητική πορεία, ενώ δυσκολεύονται να αναρρώσουν από τραύματα και φλεγμονές.

Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ, η χρήση και η κατάχρησή του, εξασθενούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ας δούμε πώς: Το γαστρεντερικό σύστημα είναι συνήθως το πρώτο σημείο επαφής του αλκοόλ με το σώμα και το σημείο όπου το αλκοόλ απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος. Το αλκοόλ μεταβάλλει τους αριθμούς των ωφέλιμων μικροβίων του μικροβιώματος, μιας κοινότητας μικροοργανισμών που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και ολόκληρου του οργανισμού. Επηρεάζει επίσης την ικανότητα αυτών των μικροοργανισμών να υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει επίσης τα επιθηλιακά κύτταρα, τα Τ-κύτταρα και τα ουδετερόφιλα, ανοσοκύτταρα που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σύστημα και αποτελούν την πρώτη  γραμμή άμυνας του οργανισμού στους ιούς και τα βακτήρια. Έτσι, τα παθογόνα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν πολύ πιο εύκολα στον οργανισμό. Επιπλέον, όταν το σώμα δεν μπορεί να «εξολοθρεύσει» ένα παθογόνο, μια λοίμωξη μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε πιο σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Αλκοόλ και lockdown

Όπως αναφέρει σε άρθρο που δημοσίευσε ο Κλάδος Ουσιοεξαρτήσεων της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, “συστήνεται η αποφυγή της χρήσης αλκοόλ γενικά, πολύ περισσότερο δε όταν ένα άτομο βρίσκεται σε συνθήκες περιορισμού. Ως ψυχοτρόπος ουσία, το αλκοόλ επηρεάζει επίσης και την ψυχική κατάσταση και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, κάνοντας τα άτομα περισσότερο ευάλωτα σε κινδύνους, όπως πτώσεις, τραυματισμοί ή εκδήλωση βίας, όταν περιορίζονται με άλλους ανθρώπους.

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει την εκδήλωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους, φόβου και πανικού – συμπτώματα που μπορεί να ενταθούν κατά την απομόνωση και τον αυτοπεριορισμό”.

Μάλιστα, παραθέτει και χρήσιμα tips για την αντιμετώπιση του κατ’ οίκον περιορισμού, χωρίς την καταφυγή στο αλκοόλ: 

Συνδεθείτε με άλλους με τη χρήση της τεχνολογίας

Βοηθήστε τους άλλους για να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Στρέφοντας την προσοχή σας στη βοήθεια άλλων, θα ξεχάσετε το δικό σας άγχος

Καταναλώνετε υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα

Πίνετε αρκετό νερό

Φροντίστε να ασκείστε (μέσα ή έξω από το σπίτι) μία φορά την ημέρα

Να κοιμάστε καλά (αποφεύγοντας τις οθόνες πριν την κατάκλιση, μειώνοντας την καφεΐνη και διαμορφώνοντας ένα ξεκούραστο περιβάλλον)

Περιορίστε την έκθεση σε πληροφόρηση σχετικά με τον ιό. Η διαρκής ενημέρωση μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα άγχους

Βαλτε στην καθημερινότητά σας δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να διαχειριστούν τα συναισθήματα άγχους.

Το αλκοόλ δεν καταπολεμά τον COVID-19

Η κατανάλωση αλκοόλ ως όπλο καταπολέμησης του κορωνοϊού, ήταν ένας από τους σημαντικότερους μύθους που αναδύθηκαν κατά την πανδημία και δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Η απάντηση των επιστημόνων είναι κατηγορηματική: Η κατανάλωση αλκοόλ δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό και δεν επιτυγχάνει αντισηψία στο στόμα  και στο λαιμό μας. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο έσπευσε να τοποθετηθεί ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέροντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά αντιθέτως συνδέεται με την εμφάνιση επιπλοκών από COVID-19.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί πως τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαρύτερα από COVID-19, όπως για παράδειγμα τα άτομα με διαβήτη, θα πρέπει να πίνουν ακόμη λιγότερο.

Βιβλιογραφία

Dipak Sarkar, M. Katherine Jung, H. Joe Wang, Alcohol and the Immune System, Alcohol Res. 2015; 37(2): 153–155.

Ενημέρωση για τη χρήση αλκοόλ κατά την πανδημία COVID-19 Από τον Κλάδο Ουσιοεξαρτήσεων της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00952990.2020.1832508

Photo cover:pixabay.com/Aline Ponce 

Πηγή:https://thecaller.gr/ygeia/prosochi-sto-alkool-richni-to-anosopiitiko/

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin