Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: Πιθανή αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση τον Ιανουάριο στην Ευρώπη

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, μία πρόβλεψη για τον καιρό στην Ευρώπη. Η εμφάνιση του επεισοδίου αιφνίδιας θέρμανσης της στρατόσφαιρας και οι ψυχρές εισβολές στα βόρεια της Ευρώπης καθώς και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στα νότια τμήματά της.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου αναφέρει:

Μεγαλώνει λοιπόν ολοένα και περισσότερο η πιθανότητα για ένα επεισόδιο αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης τον Ιανουάριο.

Επεξήγηση του φαινομένου στο βίντεο από το Met Office εδώ:

Οι Daniela I. και V. Domeisen του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής και Κλιματικής επιστήμης στην Ζυρίχη της Ελβετίας, περιγράφουν στο περιοδικό nature https://nature.com/articles/s43247-020-00060-z πως τέτοιου είδους επεισόδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπορούν να οδηγήσουν σε έντονα έως και ακραία καιρικά φαινόμενα στην επιφάνεια της γης.

Αυτή η μελέτη παρέχει μια γενική εικόνα των ανιχνευόμενων στρατοσφαιρικών επιδράσεων όσον αφορά στις βροχοπτώσεις και τις ακραίες θερμοκρασίες καθώς και στις πυρκαγιές και στην απώλεια θαλάσσιου πάγου. Έτσι, η στρατόσφαιρα μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός επιφανειακών καιρικών συνθηκών και πηγή προβλεψιμότητας για ένα διάστημα ακόμα και πάνω των δύο εβδομάδων.

Τα παρακάτω γραφήματα (Daniela and Domeisen 2020) επιχειρούν να δώσουν μια πιθανή εξέλιξη του καιρού στο βόρεια ημισφαίριο και ειδικότερα στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες όπου στον χάρτη (2m temperature anomaly) αξιοσημείωτη, σύμφωνα με τους μελετητές, δείχνει η πιθανότητα για ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας μέσα στον Ιανουάριο, αλλά και η πιθανότητα έντονων βροχοπτώσεων στη νότια Ευρώπη οι οποίες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλημμυρικά επεισόδια!

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα γραφήματα των δύο επιστημόνων δείχνουν έναν Γενάρη με πολύ μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον!Απο την σελίδα μου στο facebook αλλά και στο 15λεπτο δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 και απο Δευτέρα έως Παρασκευή στις 17:30 το απόγευμα και στις 20:00 το βράδυ θα αναλύουμε οτιδήποτε προκύψει και για την χώρα μας, φυσικά με τον χρόνο και τη λεπτομέρεια που αξίζουν σε ένα δελτίο καιρού!

Για να μη χάνετε τον …καιρό σας

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου

Photo cover:pixabay.com/dendoktoor 

Πηγή: Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou/facebook

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin