Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Τι είδαν “οι παντογνώστες των social media” και τι οι ειδικοί

Οι φωτεινοί παντογνώστες των social media «χτύπησαν» και πάλι και δεν άφησαν τίποτε ασχολίαστο: ούτε το φορτηγό που είδαμε να περνάει τον Προμαχώνα, ούτε τα κουτιά μέσα στα οποία φυλάσσονταν οι συσκευασίες των εμβολίων, ούτε καν το… φανελάκι του καθηγητή Τσιόδρα…

Κρυμμένοι πίσω από το πληκτρολόγιο, και -όπως πάντα- αφόρητα ισοπεδωτικοί, οι… δικαστές του καναπέ έκριναν πως μέσα σε εκείνα τα κουτιά «όχι -80 αλλά ούτε 8℃ δεν είναι η θερμοκρασία…».

Για μια ακόμη φορά προκάλεσαν θλίψη, από την ισοπέδωση… ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όσο ο εμβολιασμός κατά ενός θανάσιμου εχθρού και η διακίνηση των πολύτιμων για την υγεία όλων μας εμβολίων.

Ένα θέμα που δεν χωρά γενικεύσεις και αφορισμούς, καθώς έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, την ευημερία, την ελευθερία μας. Με όλη τη σημασία της λέξης ελευθερία…

Για αυτό και ζητήσαμε από τον Νίκο Ιωσήφ Γενικό Διευθυντή εταιρείας του κλάδου υγείας να μας πει τι είδε ο ίδιος, ως καλός γνώστης του χώρου.

Ο κ. Ιωσήφ μας εξηγεί: «Τα κιβώτια που παραλαμβάνονται αποτελούνται από ένα εξωτερικό χαρτοκιβώτιο. Αυτό που βλέπουμε και χλευάζουμε. Μέσα όμως υπάρχει επένδυση από εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS) μεγάλου πάχους, το οποίο είναι το υλικό με τις καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες και μηδαμινή υδαταπορροφητικότητα.

Ακολουθεί εσωτερικό χαρτοκιβώτιο που εμπεριέχει δισκία με 195 φιαλίδια εμβολίων ανά δισκίο που το κάθε φιαλίδιο αντιστοιχεί σε 5 δόσεις εμβολιασμού.

Το διάκενο μεταξύ της επένδυσης XPS και του εσωτερικού χαρτοκιβωτίου, γεμίζεται με ξηρό πάγο σε ειδική μορφή ώστε να είναι αργής απόψυξης. Ο ξηρός πάγος είναι η στερεή μορφή του διοξειδίου του άνθρακα σε θερμοκρασία -78,5℃.

Η δε μεταφορά γίνεται με κλιματιζόμενα οχήματα σε θερμοκρασίες -15℃ έως -25℃, ώστε να συντηρείται ο ξηρός πάγος μέσα στην επένδυση της εξηλασμένης πολυστερίνης.

Με την παραλαβή, υπάρχει αρκετός χρόνος για μεταφορά των κιβωτίων σε εξωτερικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, αποσυσκευασία και αποθήκευση των φιαλιδίων σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους και θερμοκρασίες από -80℃ έως – 65℃.

Η μεταφορά των δόσεων από τους ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους μέχρι τα εμβολιαστικά κέντρα, γίνεται με ανάλογες ειδικές συσκευασίες (TCP – Temperature Controlled Packaging) με επένδυση εξηλασμένης πολυστερίνης (XPS), που τον ξηρό πάγο αντικαθιστούν ειδικές παγοκύστες γέλης.

Κάθε συσκευασία μάλιστα περιέχει Data Logger (καταγραφικό θερμοκρασίας) όπου διαβάζονται τα στοιχεία κατά την αποσυσκευασία στα εμβολιαστικά κέντρα και αν σε οποιοδήποτε σημείο της διακίνησης η θερμοκρασία έχει κατέβει κάτω από 2℃ ή υπερβεί τους 8℃, τα εμβόλια απορρίπτονται ως ακατάλληλα».

Παράλληλα, ο κ. Ιωσήφ προσθέτει πως «από την ώρα που θα βγουν από τους ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους, υπάρχει ένα περιθώριο 5 ημερών που τα εμβόλια μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασίες από 2℃ έως 8℃, χωρίς να απωλέσουν τις δραστικές τους ιδιότητες».

Νεκταρία Καρακώστα

Πηγή: https://thecaller.gr/stigma/emvolia-ti-idan-i-dikastes-tou-kanape-ke-ti-i-idiki/

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin