Κορωνοϊος: Τα παιδιά επιβιώνουν μίας πανδημίας

Σχολείο, τηλεκπαίδευση και πάλι σχολείο και μετά πάλι τηλεκπαίδευση κι ίσως μάλλον πάλι σχολείο. Και για πόσο; Mία χρονιά που έχουν έρθει τα πάνω κάτω και που σε τίποτα δεν θυμίζει την κανονική μας ζωή. Και τι γίνεται με τα παιδιά; Μαθαίνουν αυτά που πρέπει ή θα μείνουν πίσω; Τα νηπιαγωγάκια και τα πρωτάκια θα μάθουν ανάγνωση; Ορθογραφία; Πολλαπλασιασμό; Και με τα υπόλοιπα μαθήματα τι γίνεται;

Βάλτε φρένο στην ανησυχία σας! Κανείς δεν θα μείνει πίσω συνολικά στη ζωή του λόγω της πανδημίας. Τουλάχιστον τα παιδιά του δυτικού κόσμου.

Τι σημαίνει μένω πίσω;

Προφανώς η σύγκριση γίνεται αναφορικά με τα standards του κάθε σταδίου εκπαίδευσης. Ας δούμε λίγο αυτά τα standards με μια πιο κριτική ματιά. Καταρχήν ποιος ορίζει αν ένα παιδί πρέπει να μάθει να διαβάζει στα 5, στα 6 ή στα 6,5 χρόνια του; Και το παιδί που μαθαίνει τελικώς ανάγνωση στα 5 θα προοδεύσει περισσότερο από αυτό που έμαθε στα 6 του χρόνια; To κάθε παιδί μαθαίνει με το δικό του ρυθμό και ταχύτητα και το σίγουρο είναι πως η πανδημία δεν θα έχει μακροπρόθεσμη ζημιά στις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών μας.

Τα παιδιά μας δεν θα μείνουν πίσω σε αυτά που πραγματικά μετράνε

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν μέσα σε μία πανδημία χωρίς προηγούμενο, τουλάχιστον τα 100 τελευταία χρόνια. Δεν θα το ξεχάσουν ποτέ, όπως και δεν θα ξεχάσουν κι αυτά που έμαθαν αυτή την περίοδο. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στην ανάγνωση και την αριθμητική. Σκεφτείτε τι έχουν μάθει όλη αυτή την περίοδο, συνειδητά ή και υποσυνείδητα.

Η υγεία δεν είναι δεδομένη. Η ζωή έχει αναπάντεχες ανατροπές. Χρειάζεται να κάνουμε θυσίες για να είναι οι αγαπημένοι μας καλά. Η ζωή των πιο ευάλωτων είναι πιο σημαντική από το να περνάμε εμείς καλά. Η αγάπη δεν εξαρτάται από το ποσό συχνά βλέπουμε κάποιον. Η απομόνωση μας βοηθάει να περάσουμε καλά και με τον εαυτό μας. Να έρθουμε πιο κοντά με τα αδέλφια μας μέσα στο σπίτι και να βρούμε τρόπους να περάσουμε καλά.

Συγκρίνετε τώρα αυτά τα μαθήματα ζωής με τα μαθήματα του σχολείου. Τι είναι πιο σημαντικό; Η ωρίμανση μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες ή οι κανόνες της γραμματικής; Τι θα βοηθήσει τα παιδιά μας να προοδεύσουν περισσότερο;

Ναι, μπορεί πράγματι να καθυστερήσουν να μάθουν καλή ανάγνωση κάποιους μήνες, αλλά σκεφτείτε τι θα έχουν κερδίσει σε βάθος χρόνου. Θα είναι οι νικητές μίας πανδημίας που επέζησαν και που τους δίδαξε ταχύρυθμα μαθήματα ζωής.

Photo cover:pexels.com/Julia M Cameron

Πηγή: https://kidshub.gr/%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%89-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF/?fbclid=IwAR33_Qj5e9ed_xDdjGnG5XgIy5TqOs4ee4gV4–qsoZLOBYOeHNgIWiGqPs

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • info@female-g.com
  • Κύπρου 11, Χαλάνδρι

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα