Η ζωή της θρυλικής αυτοκράτειρας Φαράχ Ντιμπά

Η Φαράχ Ντιμπά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι παντρεύτηκε τον Σάχη Μοχάμεντ Παχλαβί το 1959 σε έναν γάμο που έμεινε στην ιστορία για την χλιδή του. Το νυφικό της είχε σχεδιαστεί από τον Yves Saint Laurent. Το υπέροχο στιλ της και η γοητεία της οδήγησε πολλούς να την αποκαλούν «Η Τζάκι Κέννεντι της Μέσης Ανατολής».  Το 1976 ο Αντι Γουόρχολ ταξίδεψε στο Ιράν για να φτιάξει το πορτραίτο της.

Είναι από τις πιο μορφωμένες γυναίκες με σπουδές στην Αρχιτεκτονική και μάλιστα στις ΗΠΑ. Η ίδια ίδρυσε ένα πανεπιστήμιο στην χώρα της που λειτουργούσε με τον δυτικό τρόπο και άνοιξε τις πόρτες του έτσι ώστε να σπουδάσουν περισσότερες γυναίκες.

Βλέποντας την Επανάσταση να πλησιάζει το 1978, ο Σάχης και η Φαράχ Ντιμπά εγκατέλειψαν την χώρα τους το 1979 ενώ και οι δυο καταδικάστηκαν σε θάνατο. Έγιναν δεκτοί στην Αίγυπτο από τον Ανουάρ Σαντάτ. Όμως οι πιέσεις από το Ιράν ήταν πολλές για να εκδοθούν στην χώρα και να εκτελεστούν. Έτσι, έφυγαν για το Μαρόκο και στην συνέχεια για τις Μπαχάμες και τέλος στο Μεξικό.

Έναν χρόνο αργότερα ο Σάχης πέθανε από λέμφωμα. Η Φαράχ Ντιμπά δεν σταμάτησε να ασχολείται με τα κοινά και ζούσε μεταξύ Ουάσινγκτον και Παρισιού.

Το 2001 η κόρη της Λεϊλά αυτοκτoνεί, ενώ το 2011 αυτοπυροβολήθηκε ο γιος της Αλί Ρεζά.

Η περιουσία των Παχλαβί λέγεται ότι είναι πάνω από 15 δισ δολάρια. Κατέχουν μια σειρά από πανάκριβα ακίνητα στο εξωτερικό, όπως στην Γενεύη, τη Νάπολη, το Κάπρι και το Σαιν Μόριτς αλλά και ένα νησί στην Ισπανία.

Πηγή: https://www.newsit.gr/kosmos/etsi-einai-simera-i-thryliki-farax-ntimpa/2883661/?fbclid=IwAR16uu4TlSAM_VYC2px1Q54JW8WTufmCVazgryztElhaEl7SabsU8oWTVIM

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • info@female-g.com
  • Κύπρου 11, Χαλάνδρι

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα