Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης από καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε ο Δημήτρης Λιγνάδης στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία και την έκανε δεκτή.

Στην επιστολή του ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πήρε την απόφαση να απομακρυνθεί από το πόστο του λαμβάνοντας υπόψιν τις φήμες που κυκλοφορούν γύρω από το όνομά του το τελευταίο διάστημα. Χαρακτήρισε τα όσα ακούγονται «προσωπικές επιθέσεις» με μοναδικό στόχο σκοπιμότητες τρίτων ενώ τόνισε πως θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του απέναντι σε όσους επέλεξαν να τον στοχοποιήσουν.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Παρά την ύψιστη τιμή που αποτελεί για μένα να υπηρετώ το πρώτο θέατρο της χώρας μας, η αγάπη και η αφοσίωσή μου προς το ίδιο το Εθνικό Θέατρο μού υπαγορεύει να υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία. Γεγονός που θα μου επέτρεπε το ελάχιστο προβλεπόμενο από ένα Κράτος Δικαίου, δηλαδή τη δυνατότητα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.
Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω από όλα, και να προστατέψω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα.
Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στην κουίντα του Εθνικού Θεάτρου.
Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μου επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα.
Σας ευχαριστώ, από καρδιάς, για την συνεργασία.
Με τιμή
Δημήτρης Λιγνάδης

Το χρονικό της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη

Η φημολογία γύρω από το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη -εν μέσω μάλιστα μιας θύελλας καταγγελιών για περιστατικά ανάρμοστων συμπεριφορών και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο των θεαμάτων- ξεκίνησε να «φουντώνει» μόλις την περασμένη Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου. Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας η δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα έκανε μια ανάρτηση στην οποία υποστήριζε ότι «η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη» καλώντας τους αναγνώστες να μην κάνουν «εικασίες σχετικά με τους λόγους παραίτησης».

Μόλις τέσσερις ώρες αργότερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης εξέδωσε μια ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ στην οποία διέψευδε τη φημολογία περί παραίτησης.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του τόνιζε:

«Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία».

Στο ζήτημα παρενέβη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπογραμμίζοντας ότι αν υπάρξει καταγγελία θα ερευνηθεί και εξηγώντας ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε επώνυμη αναφορά στο όνομα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη.

H «μπηχτή» του ΣΥΡΙΖΑ

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ωθήθηκε στην παραίτηση ύστερα από μια συνέντευξη που παραχώρησε ηθοποιός με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και βία. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη -στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου και στο 2020mag.gr- καταγγέλλονται πολύ σοβαρές πράξεις από γνωστό σκηνοθέτη.

Ο ηθοποιός Νίκος Σ. περιγράφει μια άκρως τραυματική εμπειρία, κατά την οποία εξευτελίστηκε και κακοποιήθηκε σεξουαλικά από γνωστό σκηνοθέτη. Τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται ο καταγγέλλων εκτυλίχθηκαν το 2005, όταν ο ηθοποιός ήταν 19 ετών και προσπαθούσε να χτίσει την καριέρα του, δοκιμάζοντας κάποιο ρόλο.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin