Μποράγκο: Το αστρολούλουδο με τις μαγικές ιδιότητες για την υγεία και την ομορφιά

Το βοτανολογικό του όνομα του Μπαρόγκο είναι Βorago Οfficinalis, κι ο λαός στην ελληνική ύπαιθρο το αποκαλεί βορατσίνα, μποράντζα, βόραγο, βοράγινο, έχιον, μποπράτσινο, βούγλωσσο, βοϊδόγλωσσα, στην Κρήτη αποράντζα.

Η Μεσόγειος έχει μεγάλο φυσικό πλούτο, αστείρευτος θησαυρός η χλωρίδα της. Είναι μεγάλη τύχη που μπορούμε να αδράξουμε τις σπάνιες ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων για την υγεία και την ομορφιά μας, ζώντας σε τούτη τη γωνιά του πλανήτη.

Το Μποράγκο, γνωστό και ως ασπρολούλουδο, φυτεύεται σε κάθε γωνιά της Μεσογείου, ξεφυτρώνει μέχρι και στις χωμάτινες σχισμές που αφήνει το τσιμέντο στις μεγάλες πόλεις. Έχει υπέροχα μωβ λουλούδια, τραχιά φύλλα κι ανθοφορεί τον Απρίλιο. 

Είναι ένα μαγικό λουλούδι που σου αλλάζει τη διάθεση και σου φέρνει ευεξία. Έχει την ιδιότητα να προσφέρει ηρεμία και να διώχνει τα συναισθήματα της λύπης κι του θυμού.

Ο Όμηρος έχει γράψει ότι τα άνθη του προσφέρθηκαν στην Ωραία Ελένη, κατά την επίσκεψη της στην Αίγυπτο, χώρα που στην αρχαιότητα φημιζόταν για τον πλούτο των αρωματικών και φαρμακευτικών της βοτάνων. Λένε ότι ήταν η αίτια για να ξεχάσει τα πάντα, να αφήσει τον Μενέλαο και να σαλπάρει με τον Πάρη.

Borago-2

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι πίστευαν, ότι το Μποράγκο είχε την ιδιότητα να καταλαγιάζει την μελαγχολία των υποχονδριακών. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρουν, ότι τα φύλλα του φυτού «τοποθετημένα στο κρασί κάνουν άνδρες και γυναίκες ευτυχισμένους και χαρούμενους και διώχνουν σκοτούρες, στεναχώρια και μελαγχολίες. Τα σιρόπια που φτιάχνονται από τα άνθη του φυτού ανακουφίζουν την καρδιά και ηρεμούν τους σχιζοφρενείς και ψυχασθενείς ανθρώπους».

Είναι το φυτό που δίνει θάρρος. Οι σταυροφόροι όταν έφευγαν για τους Άγιους Τόπους, έριχναν άνθη Μποράγκο στο ποτό τους για ν’ αποκτήσουν θάρρος. Σε ένα σύγγραμμα του 15ου αιώνα ονομάζεται μποράντσενα κι εκεί διαβάζουμε: «Τούτο το χόρτο ωφελεί πολλά κάθε άνθρωπον ασθενή τε και υγιαίνοντα, διότι καμία βλάβην δεν έχει όταν το τρώγης συχνά γίνεσαι καλόκαρδος και γεννά καλούς χυμούς…».

Ο Λουδοβίκος ο 14ος είχε μαγευτεί από την ομορφιά του και είχε διατάξει να το φυτέψουν στις Βερσαλλίες. Στην Ουαλία το ονομάζουν το «βότανο της χαράς» και στα αραβικά «πατέρα του ιδρώτα» προφανώς λόγω της δράσης του ως εφιδρωτικό.

Το Μποράγκο το χρησιμοποιούσαν κατά των πυρετών, των παθήσεων της χολής, της πνευμονίας, των οξέων ρευματισμών, της ιλαράς, της οστρακιάς και της ευλογιάς και μάλιστα κατά ειδικό τρόπο. Έβραζαν το φυτό και το σούρωναν με ένα κομμάτι λεπτό βαμβακερό ύφασμα. Πρόσθεταν μέλι και έπιναν τρία κύπελλα την ημέρα.

Το λάδι Μποράγκο έχει αποδειχθεί, ότι έχει την ικανότητά να ηρεμήσει και να επουλώσει μια φλεγμονή. Το χρησιμοποιούν για να ανακουφίσει τον πόνο, το πρήξιμο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων όσων πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τ΄αστρολούλουδο στην ομορφιά μας

Το λάδι Μποράγκο προέρχεται από την έκθλιψη των σπόρων του φυτού. Είναι καλλυντικό υψηλής θρεπτικής αξίας με σπάνιες ιδιότητες. Έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε γάμμα λινολενικό οξύ (GLA) με ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που μετατρέπεται σε ουσία τύπου ορμόνης, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι αναπλαστικό των δερματικών κυττάρων και χρήσιμο στη θεραπεία δερματικών παθήσεων.

Θεωρείται κατάλληλο για την επούλωση των ρυτίδων, την αντιγήρανση, την σύσφιξη και την λείανση της επιδερμίδας, αλλά και την δραστική θρέψη κι ενυδάτωση της. Ως εκ τούτου ωφελεί καταλυτικά τις ξηρές, αφυδατωμένες, κουρασμένες και ώριμες επιδερμίδες.

Το GLA είναι απαραίτητο επίσης για τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη ρύθμιση του μεταβολισμού, την ανάπτυξη και την υγεία των οστών και των μαλλιών. Βοηθάει και τα μαλλιά γιατί θεραπεύει πιτυρίδα, ξηροδερμία και δερματικές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, βοηθάει στην τριχόπτωση και την αλωπεκία.

Τ΄αστρολούλουδο στη μαγειρική

Το Μποράγκο χρησιμοποιείται και στην μαγειρική. Η γεύση του μοιάζει με αυτή του αγγουριού κι η οσμή του μοιάζει με κρασιού. Τα άνθη του χρησιμοποιούνται για γαρνιτούρα στη σαλάτα ή για γαρνίρισμα σε πικάντικα πιάτα, κρύες σούπες. Το χρησιμοποιούν και σε καλοκαιρινά ποτά και κοκτέιλ. Είναι κατάλληλο για δίαιτες χωρίς αλάτι γιατί είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και συνδυάζεται γευστικά με το σπανάκι. Έχει ευεργετικές ιδιότητες γιατί περιέχει οξικά και φυτικά άλατα καλίου, άλατα ασβεστίου σαπωνίνες, τανίνες, βιταμίνη C κι αιθέριο έλαιο.

Πριν το χρησιμοποιήσετε πρέπει να συμβουλευτείτε ιατρό ή βοτανολόγο για να σας δώσουν την επιτρεπτή δοσολογία.

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • info@female-g.com
  • Κύπρου 11, Χαλάνδρι

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα