“Έμαθα”

Έμαθα να μην αντιδρώ σε κάτι που με ενοχλεί.

Έμαθα ότι δεν χρειάζεται να πληγώνω όποιον με έχει  πληγώσει… Μερικές φορές το μεγαλύτερο σημάδι ωριμότητας είναι να ξεφύγεις από όλα τα αρνητικά και που σε  προκαλεί δυσφορία…

Έμαθα ότι η ενέργεια που ξοδεύω για να αντιδράσω σε όλα τα δυσάρεστα πράγματα που συμβαίνουν, με εξαντλεί και με εμποδίζει να δω την καλή πλευρά της ζωής.

Έμαθα ότι δεν μπορώ να τους ευχαριστήσω όλους…

Έμαθα ότι η προσπάθεια να κερδίσω την αγάπη κάποιου είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας, και αυτό με γεμίζει μόνο κενά μέσα μου…

Έμαθα ότι η μη αντίδραση δεν σημαίνει συγκατάθεση, αλλά να αποφεύγω στείρες συζητήσεις….

Έμαθα να μαθαίνω από τα μαθήματα, να μαθαίνω από διαφορετικές καταστάσεις. Επιλέγω να είμαι καλύτερος…Διαλέγω την ηρεμία μου, γιατί αυτό χρειάζομαι πραγματικά…Δεν θέλω άλλο δράμα…. Δεν χρειάζομαι κανέναν για να με κάνει να νιώθω ότι δεν είμαι αρκετός….!

Έμαθα ότι ο χρόνος….τα λέει όλα!

Έμαθα ότι η απάντηση σε αυτό που με πονάει, δίνει σε άλλο άτομο δύναμη… Δεν μπορώ να ελέγξω τι κάνουν οι άλλοι, αλλά μπορώ να ελέγξω πώς να ανταποκριθώ, πώς να διαχειριστώ, πώς να ερμηνεύσω και πόσο να απορροφήσω προσωπικά.

Έμαθα ότι ίσως όλες αυτές οι απογοητεύσεις απλά θέλουν να με διδάξουν να αγαπώ τον εαυτό μου, γιατί αυτή η αγάπη είναι η πανοπλία και η ασπίδα που χρειάζομαι ενάντια σε οποιονδήποτε προσπαθεί να με καταστρέψει. Είναι αυτό που με σώζει όταν κάποιος προσπαθεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή μου ή να αμφισβητήσει την αξία μου.

Έμαθα ότι ακόμα κι αν αντιδράσω, τίποτα δεν θα αλλάξει, δεν θα μου δώσει την αγάπη εκείνων που δεν με αγαπούν και τον σεβασμό εκείνων που δεν με σέβονται.  Δεν θα αλλάξει μαγικά το μυαλό κανενός! Μερικές φορές είναι καλύτερα να αφήσουμε  τους ανθρώπους να φύγουν, να μην παλεύουν για το τέλος μιας σχέσεις, να μην ζητούν εξηγήσεις, να μην αναζητούν απαντήσεις και να μην περιμένουν κάποιον να καταλάβει την ιστορία μου.

Έμαθα ότι η ζωή γίνεται πιο απλή όταν δεν επικεντρώνομαι σε αυτό που συμβαίνει γύρω μου, αλλά στον εαυτό μου. Το να δουλεύω για τον εαυτό μου και για την εσωτερική μου ειρήνη με κάνει να καταλαβαίνω ότι η μη αντίδραση σε κάθε μικρό πράγμα που με ενοχλεί, είναι το πρώτο βήμα για να ζήσω μια πιο υγιή και πιο ευτυχισμένη ζωή!

Αποστόλης Κουβέλης

Photo cover:pixabay.com/Merry Christmas  

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin