Σεργκέι Αϊζενστάιν: Ο μάγος του κινηματογράφου

O Ρώσος σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν πέθανε μια μέρα σαν σήμερα το 1948 στη Μόσχα. Είχε γεννηθεί μισό αιώνα νωρίτερα, το 1898, στη Ρίγα της Λετονίας. 

Ο Σεργκέι Αϊζενστάιν σπούδασε μηχανικός στην Αγία Πετρούπολη την εποχή που η πόλη ονομαζόταν Πέτρογκραντ. Στην αρχή της καριέρας του ασχολήθηκε με την ζωγραφική και το θέατρο, ως σκηνοθέτης, σκηνογράφος και σχεδιαστής κοστουμιών. Τη δεκαετία του 1920 αρχίζει να ασχολείται με την έβδομη τέχνη και εφαρμόζει την τεχνική του μοντάζ για να εκφράσει αφηρημένες έννοιες. Αντιπαραβάλλοντας συνήθως δύο φαινομενικά άσχετες εικόνες οδηγούσε συνειρμικά τον θεατή στη σχηματοποίηση μιας τρίτης συμβολικής εικόνας. Ο Αϊζενστάιν είχε αποφανθεί ότι «ο κινηματογράφος είναι η τέχνη του μοντάζ». 

EISENSTEIN
Η βωβή ταινία του «Το θωρηκτό Ποτέμκιν» προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1925.

«Το θωρηκτό Ποτέμκιν», με την περίφημη σκηνή στα σκαλιά της Οδησσού, θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, παρά τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα της. Ο Αϊζενστάιν ήταν εντελώς αντίθετος στην τεχνική εξέλιξη του ομιλούντος κινηματογράφου, και μαζί με τους Πουντόβκιν και Αλεξανδρώφ συνέταξαν μανιφέστο κατά του ομιλούντος κινηματογράφου. 

Στη συνέχεια ακολούθησε το φίλμ «Οκτώβρης ή Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» το 1929, δέκα χρόνια αργότερα η ταινία «Αλέξανδρος Νέφσκι», ενώ τελευταίο του έργο είναι η τριλογία «Ιβάν ο Τρομερός» που δεν προχώρησε όμως πέρα από το δεύτερο μέρος εξαιτίας του θανάτου του Ρώσου σκηνοθέτη το 1948.

Του Ευθύμιου Σακκά

https://bookpress.gr/stiles/san-simera/1378-eisenstein?fbclid=IwAR06iDqcRCFn9DvYHSQEm4BqiSKTXEwrPg11HkT7mZC80mSIFSbcrw4KtAc

Photo cover:pexels.com/Dmitry Demidov

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα