Κατερίνα Γιατζόγλου : Ο υπέροχος κ. Λιγνάδης

Τίποτα απ ‘ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα, δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας. Η υπόθεση Λιγνάδη γίνεται η εξαίρεση που επιβεβαιώνει το απόφθεγμα του Όσκαρ Ουάιλντ. 
Το θεατρικό σκηνικό από πηγή πολιτισμού, μεταμορφώνεται σε  τρενάκι του τρόμου,  στην χρονιά της πανδημίας. 
Ας δούμε λίγο την ιστορία:
. 21 Μαΐου του 2019, παρουσιάζεται σε εκδήλωση ως ο νέος διευθυντής του Εθνικού και χαμογελώντας υπονοεί ότι αυτό θα συμβεί μόλις αλλάξει η πολιτική ηγεσία.
. 25 Ιουνίου 2019, ο Δημήτρης Λιγνάδης σε συνέντευξή του εκφράζει το ενδιαφέρον του για τη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά τον προβληματίζει το πλαίσιο της διαδικασίας του διαγωνισμού! Θέλει η θέση να δοθεί με απευθείας ανάθεση. Γνωρίζουμε, λέει, σε αυτή τη χώρα και τη δουλειά και τον βίο του άλλου. Αρκεί μια συνέντευξη, λέει, και δεν χρειάζονται προσχηματικά αξιοκρατικές διαδικασίες, τύπου ΑΣΕΠ. 
. Έναν μήνα μετά τις εκλογές, η Μενδώνη ανακοινώνει στη Βουλή την ανάκληση της προκήρυξης με αιτιολογία -μεταξύ των άλλων- λόγους δημοσίου συμφέροντος!
.13 Αυγούστου 2019, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, ο Δημήτρης Λιγνάδης ορίζεται ως καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

. Ιανουάριος 2021,  αρχίζουν να βγαίνουν οι φήμες-καταγγελίες για Λιγνάδη, αλλά η Μενδώνη και η αυλή της, σφυρίζουν αδιάφορα. Φυσικά και γνώριζαν. 
. Φεβρουάριος 2021. Δύο άντρες καταθέτουν μήνυση, για βιασμό, παιδεραστία και κακοποίηση σε βάρος του.. …. Και υπάρχουν κι άλλοι. Η Δικαιοσύνη ακούει? Στα ΜΜΕ κανείς δεν λέει το όνομα του κατηγορούμενου, απλά τον “φωτογραφίζουν”. Το Διαδίκτυο ουρλιάζει. 
Η παρακάτω πρόταση, γράφει την αρχή του τέλους : “Τον παιδεραστή μου δεν τον φοβάμαι. Αυτός θα έπρεπε να με φοβάται.” 

. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλακης, μπαίνει στο κάδρο της ιστορίας, κατεβάζοντας τους λογαριασμούς του, στα social media, σε μια προσπάθεια  να “σβήσει” την χρόνια φιλία του με τον Λιγνάδη. Οι φωτογραφίες όμως εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι φήμες οργιάζουν, γύρω από τον ηθοποιό…. που με αργά αντανακλαστικά, τοποθετείται τελικά, με μια αμήχανη συνέντευξη. 
. Η αρχική κυβερνητική  αφωνία, λυγίζει από τα ουρλιαχτά του Διαδικτύου. Είναι απ ΄αυτές τις στιγμές, που φαίνεται ξεκάθαρα η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης! 


. Άνθρωποι του θεάτρου , ζητούν δημόσια την παραίτηση της κ Μενδώνη. 
. Ο Λιγνάδης με περίσσιο θράσος και έπαρση, δηλώνει ότι οι θεσμοί και η ιστορία θα τον δικάσουν. Ναι, η έπαρση πεθαίνει τελευταία. 
. Χθες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, 3 δομές ανήλικων προσφύγων έστελναν παιδιά στο σπίτι του Λιγνάδη, για μαθήματα θεάτρου σε πλαίσιο συνεργασίας τους την περίοδο 2017-2018. Τα ανήλικα μετά από λίγες επισκέψεις αρνιόντουσαν κατηγορηματικά να ξαναπάνε χωρίς να εξηγούν τον λόγο . Οι 2 δομές έκλεισαν πριν ένα χρόνο. Γιατί τα μαθήματα δεν γινόντουσαν στις δομές; Ποιοι ήταν υπεύθυνοι; Ποιοι έστελναν ασυνόδευτα τα παιδιά;”‘
Πριν από περίπου μια εβδομάδα, ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, είχε αποκαλύψει μαρτυρίες από γείτονες του πασίγνωστου θεατράνθρωπου, όπου όπως ανέφεραν, δεχόταν επισκέψεις από ανήλικα παιδιά. Μάλιστα, όπως είπαν οι κάτοικοι της περιοχής, όταν είχε ερωτηθεί ο σκηνοθέτης για τις επισκέψεις των ανήλικων παιδιών είχε δηλώσει ότι συμμετείχε εθελοντικά σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου σε αλλοδαπούς.
Μετά από έρευνα για τον εν λόγω ισχυρισμό, αποδείχθηκε ότι τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων μέσω κοινωνικού λειτουργού είχαν κλείσει μαθήματα στο θέατρο του εν λόγω σκηνοθέτη.
Από κάθε δομή πήγαιναν 3-4 παιδιά και παρακολουθούσαν τα θεατρικά μαθήματα, την περίοδο 2017-18…
Μετά από επικοινωνία με τους φορείς, αποκαλύφθηκε ότι πολλά παιδιά, όπως παρατηρήθηκε, αρνούνταν να ξαναπάνε εκεί, χωρίς να αποκαλύπτουν γιατί ήταν τόσο κατηγορηματικά αρνητικά να ξαναπάνε στο συγκεκριμένο θέατρο. 
Την επόμενη φορά που θα ακούσεις ή θα διαβάσεις για ένα έγκλημα, κοίτα επιτέλους τον ρόλο του θύτη και σταμάτα να δικάζεις το θύμα. Έχει δικάσει το ίδιο αρκετά τον εαυτό του μέχρι να βρει το σθένος να μιλήσει. Δεν χρειάζεται κι εσένα ως δικαστή…

Ένας “άνθρωπος”, πολλά εισαγωγικά σ αυτήν την λέξη, για πάνω από 20 χρόνια βίαζε ανενόχλητος ανήλικα και ενήλικα άτομα, ήταν ύποπτος για συμμετοχή σε κύκλωμα τράφικινγκ και παρ’ όλα αυτά όχι μόνο δεν ερευνήθηκε ποτέ σοβαρά η δραστηριότητα του, αλλά αντίθετα επιβραβευόταν αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις σε σχολεία, σχολές και κρατικούς φορείς. Είναι αυτονόητο, ότι κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να συμβεί χωρίς ισχυρές δικτυώσεις, “φιλίες” και συνενοχή.

Όχι αυτό δεν παραγράφεται.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin