Συναγερμός στην κλιματική αλλαγή. Αποκολλήθηκε παγόβουνο στο μέγεθος του Παρισιού

Στην Ανταρτική αποκολλήθηκε ένα τεράστιο παγόβουνο στο μέγεθος του Παρισιού. Έγινε αντιληπτό από Βρετανούς επιστήμονες, που ο ερευνητικός τους σταθμός ήταν πολύ κοντά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο που αποκολλήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια στην Ανταρκτική. Είναι αυτονόητο ότι σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Το μέγεθος του πάγου είναι περίπου 1.270 τ.μ. και συνελλέγει από τα βρετανικά όργανα. Δεν υπάρχει κίνδυνος για καμία ανθρώπινη ζωή. Όλοι οι εργαζόμενοι του σταθμού Halley VI, 12 στο σύνολο, ταξίδεψαν αεροπορικώς στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η διευθύντρια Τζέιν Φράνσις, του BAS, επισημαίνει πως οι ομάδες παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη των ρηγμάτων χάρη σε ένα «αυτοματοποιημένο δίκτυο οργάνων GPS υψηλής ευκρίνειας, περιμετρικά του σταθμού».

«Οι ομάδες μας είναι προετοιμασμένες εδώ και χρόνια για το ενδεχόμενο ένα παγόβουνο να αποκολληθεί από την πλατφόρμα πάγου Brunt».

Τα δεδομένα που εστάλησαν στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για ανάλυση, οδήγησαν την περιοχή σε συναγερμού ώστε κανένας άνθρωπος να μην βρίσκεται στην περιοχή.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια που είναι πιθανά να συμβούν τους επόμενους μήνες. «Είτε το παγόβουνο να απομακρυνθεί, είτε να προσαράξει και να παραμείνει σταθερό».

Photo cover:pixabay.com/pexels

Διαβάστε επίσης:

Share: