Search
Close this search box.

Δεύτερη παραίτηση στο Εθνικό Θέατρο – Εκτός ο Στάθης Λιβαθινός

.

Παρελθόν από το Εθνικό Θέατρο αποτελεί ο γνωστός σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του μετά από καταγγελίες φοιτητών για αυταρχική συμπεριφορά.

Μιλώντας αποκλειστικά στο LIVE NEWS ξεκαθαρίζει πως δεν νιώθει πικρία.

«Καμία πικρία δεν νιώθω. Γιατί να νιώθω πικρία; Εντάξει συμβαίνουν αυτά» σημείωσε ο πρώην διδάσκων σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ στο ερώτημα αν έχει μιλήσει με τους μαθητές του, απάντησε καταφατικά.

Οι συζητήσεις αυτές φαίνεται πως δεν καρποφόρησαν με τον ίδιο να ανακοινώνει μέσω επιστολής και επίσημα την παραίτησή του σήμερα το πρωί.

«Αγαπημένες μου μαθήτριες και αγαπημένοι μου μαθητές, μετά και την τελευταία σας άρνηση να συνεργαστείτε μαζί μου έστω για 2 ώρες την βδομάδα ώστε να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας, μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να σας αποχαιρετήσω. Ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας – η όποια αυστηρότητα μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για την μελλοντική σας πορεία στο θέατρο» σημείωσε στην ανακοίνωσή του.

«Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να θεραπευθεί η δυσαρμονία που ανέκυψε κατά τη διδακτική διαδικασία και να επανέλθει κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του Καθηγητή κ. Στάθη Λιβαθινού και των σπουδαστών της Σχολής. Ο κ. Λιβαθινός, έχοντας τη διάθεση να διευκολύνει τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο της Δραματικής Σχολής, αλλά και να αποφορτίσει την κατάσταση, έλαβε την απόφαση να αναστείλει επ’ αόριστον τα διδακτικά καθήκοντά του» αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου.

Όλα άρχισαν με μια ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών στο facebook στις 30 Ιανουαρίου, μέσω της οποίας καταγγέλλονταν διδάσκοντες για κακοποιητικές συμπεριφορές.

«Εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι, άλλες περισσότερο, άλλοι λιγότερο, άλλοι καθόλου, έχουμε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά – τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει να αρθρώσουμε, λόγω φόβου μήπως εμείς κάτι δεν καταλάβαμε καλά και μήπως μελλοντικά στιγματιστούμε» σημείωσε ο Σύλλογος Σπουδαστών Εθνικού Θεάτρου.

Ακολούθησε μια έντονα φορτισμένη τηλεδιάσκεψη στις 6 Φεβρουαρίου, όπου οι σπουδαστές κατονόμασαν στους καθηγητές συγκεκριμένο καθηγητή, τον Στάθη Λιβαθινό.

«Κατά τα λεγόμενα των σπουδαστών, χρησιμοποιήθηκαν μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια τα οποία τραυμάτιζαν την αξιοπρέπειά τους και δημιουργούσαν ένα κλίμα διακρίσεων και φόβου. Η Σχολή έχει προχωρήσει ήδη στη διερεύνηση των περιστατικών που αναφέρθηκαν, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα» σημείωνε η διεύθυνση σπουδών της δραματικής σχολής.

Η διάσταση που δημιουργήθηκε μεταξύ σπουδαστών και του σκηνοθέτη ήταν αγεφύρωτη με την παραίτηση του Λιβαθινού να κρίνεται ως μονόδρομος.

«Κύριε Λιβαθινέ σας φτύνω κατάμουτρα»

Χειμαρρώδης ήταν η ανάρτηση του ηθοποιού Παναγιώτη Μπουγιούρη για τα όσα βίωσε ο ίδιος όταν μαθήτευε υπό την εποπτεία του Στάθη Λιβαθινού.

«Ήσασταν χυδαίος, προσβλητικός, ακρωτηριαστικός, ευνουχιστικός, ταπεινωτικός και απόλυτα χειριστικός! Βέβαια όλα αυτά καλυμμένα πίσω από έναν μανδύα ψεύτικης ευγένειας και δήθεν ήθους! Σας φτύνω κατάμουτρα για τον πόνο και το τραύμα που προκαλέσατε σε έναν νέο ηθοποιό που σας πίστεψε βαθιά!» ανέφερε ο ηθοποιός.

Η συνεργασία του Στάθη Λιβαθινού με το Εθνικό Θέατρο ξεκίνησε το 2001 όταν ανέλαβε το τιμόνι της Πειραματικής του Σκηνής. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής κατά την περίοδο 2015 – 2019 οπότε και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Δημήτρη Λιγνάδη, συνεχίζοντας όμως να διδάσκει στην δραματική σχολή.

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα