Ποίηση για παιδιά

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων μαζί με το Τμήμα Βιβλιοθηκών σχεδιάζουν διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις με σκοπό να ενισχυθεί η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιβλιοθήκης  και των μελών της.

Στόχος των δράσεων αυτών αποτελεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με επίκεντρο πάντα το βιβλίο.

  • Ας διαβάσουμε ποίηση

Μία δράση για μικρούς και μεγάλους από την Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων Σταθμού Λαρίσης.

“Αργοπεθαίνει”

Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε ημέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλά σε όποιον δεν γνωρίζει.

Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο από το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο “ι” αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια, που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει την βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του. Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις ημέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.

Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει. Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής.

Τροφή για σκέψη

  • Υπάρχουν στιγμές που νοιώθεις ότι «αργοπεθαίνεις»;
  • Γνωρίζεις κάποιον που «αργοπεθαίνει»;
  • Μήπως καθώς μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε λίγο πολύ όλοι «αργοπεθαίνουμε»;
  • Μήπως το ποίημα «Αργοπεθαίνει» σου θυμίζει κάποιον ήρωα από ένα έργο ή ένα μυθιστόρημα;
  • Μήπως διαβάζοντας το ποίημα σου έρχεται στο μυαλό ένας πίνακας;

Μία σκέψη:

1 Paliroia


Τίτλος: «Περιμένοντας την παλίρροια»
Ζωγράφος: Ιωάννης Αλταμούρας

  • Υπάρχουν φορές που όταν σε ρωτάνε πώς νοιώθεις θέλεις να απαντήσεις με ένα ποίημα, ένα τραγούδι, ένα έργο ή ένα πίνακα;
  • Μήπως όταν μεταφράζουμε ένα ποίημα χάνει κάτι από την ουσία του;

*Το ποίημα «Αργοπεθαίνει» αποδίδεται στον Pablo Neruda ή κατ’ άλλους στη Martha Medeiros.

Αν θέλετε, μπορείτε να μας στείλετε τις εντυπώσεις σας για τη δράση  στο email της Παιδικής Βιβλιοθήκης: paidikivivliosl@gmail.com.

Photo cover:pexels.com/cottonbro 

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin