Αποκριάτικα διαδικτυακά προγράμματα για παιδιά

Ξέρεις τις Μπούλες και τους Γιαννίτσαρους ή τι σημαίνει «Αμόλα καλούμπα»; Γνωρίζεις την commedia dell’arte και ποιος ο ρόλος του Αρλεκίνου σ’ αυτή;

Η Αποκριά είναι η γιορτή των παιδιών και παρ’ όλο που η πανδημία συνεχίζει να βάζει περιορισμούς, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων προσκαλεί τα παιδιά από 6 ετών να ζήσουν τη δική τους αποκριάτικη ιστορία και να γίνουν πρωταγωνιστές μέσα από αποκριάτικα  διαδικτυακά προγράμματα, με έμπνευση από την παγκόσμια και την ελληνική ιστορία και παράδοση.

Οι μουσειοπαιδαγωγοί της Πινακοθήκης, του Κέντρου Τεχνών, του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» και του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων καλούν τα παιδιά 6 ως 12 ετών και τις οικογένειές τους να παίξουν με το έργο Πιερότος του Μίμη Βιτσώρη υπό την μορφή ψηφιακού παζλ, να ζωγραφίσουν τον δικό τους ελπιδοφόρο χαρταετό και να «αμολήσουν καλούμπα» στα όνειρά τους. Να κάνουν ένα ψηφιακό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης με αποκριάτικη διάθεση, αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη για να φτιάξουν το δικό τους έργο τέχνης. Nα γνωρίσουν την ιταλική αυτοσχεδιαστική κωμωδία commedia dell’arte κι έναν από τους βασικούς της χαρακτήρες, τον Αρλεκίνο, ο οποίος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μεγάλους ζωγράφους, όπως τον Πικάσο, τον Σεζάν, τον Ντεγκά, κ.ά. Να ταξιδέψουν στη Νάουσα της Ημαθίας και να συναντήσουν τις Μπούλες και τους Γιαννίτσαρους, δημιουργώντας βήμα – βήμα τη δική τους αποκριάτικη παραδοσιακή μάσκα.

  • Παίζοντας ψηφιακά με τα έργα της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων 

Το παιχνίδι προτείνεται για παιδιά από 9 χρονών και πάνω

Για να γιορτάσει μαζί σας η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τις Αποκριές φέτος, έβγαλε από το αρχείο της το έργο του Μίμη Βιτσώρη Πιερότος και σας προτείνει να το φτιάξετε ως ψηφιακό παζλ. Έτοιμοι;

Αν ναι,  πατήστε εδώ,  διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες και…το ψηφιακό διαδραστικό παιχνίδι ξεκινά! 

Μπορείτε κι εσείς, αντλώντας έμπνευση από το έργο του Μίμη Βιτσώρη, να σχεδιάσετε στο σπίτι το δικό σας Πιερότο και αν επιθυμείτε να μας στείλετε το έργο σας! 
Το e-mail για να μας στείλετε τα έργα σας:  pinakothiki.edu@opanda.gr

  • Μουσείο ΛαΪκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη”

Μπούλες και Γιαννίτσαροι

Κατασκευή αποκριάτικης παραδοσιακής μάσκας Μπούλας και Γιαννίτσαρου από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων.

Ταξιδεύουμε μέχρι την Νάουσα της Ημαθίας για να συναντήσουμε τις Μπούλες και τους Γιαννίτσαρους, δημιουργώντας βήμα – βήμα τη δική μας αποκριάτικη παραδοσιακή μάσκα εμπνευσμένοι από την τέχνη και τη πλούσια λαϊκή παράδοση της Αποκριάς…

Πρόκειται για ένα αποκριάτικο έθιμο, ένα χορευτικό δρώμενο, που οι μεταμφιεσμένοι είναι άντρες. Η νύφη-Μπούλα, είναι ένας άντρας ντυμένος με φαρδιά φουστάνια. Το κεφαλοκάλυμμα είναι γεμάτο λουλούδια, από τα οποία ξεκινούν τούλια και κορδέλες. Στο πρόσωπο φοράει μάσκα ή αλλιώς τον «πρόσωπο», έχει κόκκινα ολοστρόγγυλα μάγουλα και χρυσαφί βαράκι. Η φορεσιά της είναι στολισμένη με τραχηλιές, φλουριά, χρυσοκέντητη ζώνη και πόρπη, όλα στοιχεία από την τοπική γυναικεία φορεσιά, εκτός απ’ το φουστάνι που είναι ειδικά ραμμένο με στεφάνια, ώστε να στέκεται φουσκωτό.

Ο Γιαννίτσαρος, άντρας ντυμένος με φουστανέλα, κεντημένο γιλέκο με ασημένια νομίσματα, σελάχι, σπαθί, κιουστέκι με ασήμια, τσαρούχια και βέβαια τον «πρόσωπο», που βάφεται με κατάλευκο χρώμα, συμβολίζοντας τη νέκρωση της φύσης και τα κόκκινα μαγουλάκια που συμβολίζουν το ξαναζωντάνεμα. Το κίτρινο βαράκι στο μέτωπο μπήκε πρώτα στο μέτωπο της μπούλας ως διακ

Βρείτε τις οδηγίες εδώ για να κατασκευάσετε βήμα – βήμα μια παραδοσιακή μάσκα Μπούλας και Γιαννίτσαρου

Δείτε το βίντεο εδώ

  • Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” Δήμου Αθηναίων

 Ο Αρλεκίνος της commedia dell’arte

  • Τι είναι η commedia dell’arte;
  • Ποιος είναι ο ρόλος του Αρλεκίνου;
  • Με ποιο τρόπο η μορφή του Αρλεκίνου ενέπνευσε διάσημους ζωγράφους;

Αν ζητάς απαντήσεις και έχεις διάθεση να κάνεις ένα ψηφιακό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης με αποκριάτικη διάθεση, δες το video εδώ

Επιπλέον, αν θέλεις να ζωγραφίσεις το δικό σου έργο τέχνης με θέμα τον Αρλεκίνο, εκτύπωσε την κάρτα εδώ

Επίσης, αν θέλεις να δημιουργήσεις μια χάρτινη μαριονέτα – Αρλεκίνο, εκτύπωσε την κάρτα εδώ

  • Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Αμόλα καλούμπα…..Χαρταετοί

Οι μουσειοπαιδαγωγοί του Κέντρου Τεχνών Δήμου Αθηναίων τη φετινή Αποκριά προτείνουν να δημιουργήσουμε το δικό μας πολύχρωμο χαρταετό και να τον υψώσουμε στον ουρανό με αισιοδοξία!

Η έκφραση “αμόλα καλούμπα” (αμολώ=αφήνω κάτι ελεύθερο-χαλαρό, καλούμπα=κουβάρι) είναι μια έκφραση που προτρέπει, κατανοώντας τις δυσκολίες που επιφέρει η πανδημία του covid 19 σε παγκόσμιο επίπεδο, μικρούς και μεγάλους να μην μείνουν στάσιμοι, αλλά να δραστηριοποιηθούν και να δημιουργήσουν.
Αντλώντας πληροφορίες για τη δημιουργία χαρταετών από την παγκόσμια ιστορία και παράδοση, θα ζωγραφίσουμε τον δικό μας ελπιδοφόρο χαρταετό και θα “αμολήσουμε καλούμπα” στα όνειρά μας!

Κάνουμε ένα ψηφιακό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης των χαρταετών με αποκριάτικη διάθεση στο ακόλουθο video.

Δες το video εδώ

Επιπλέον εαν επιθυμείς να φιλοτεχνήσεις το δικό σου χαρταετό εκτύπωσε την κάρτα εδώ

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα