Επιλογή 5 βιβλίων που σε βοηθούν στον ρόλο του γονιού

Κανείς δεν είπε ότι η ανατροφή των παιδιών είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικά μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες αβεβαιότητας που ζούμε. Η covid διετία που διανύουμε θα σημαδέψει τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

Σταδιακά, μέσα στους επόμενους μήνες η πανδημία θα υποχωρεί και θα επιστρέφουμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Αλλά τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Αν έχεις παιδιά σίγουρα δέχεσαι δεκάδες συμβουλές καθημερινά από φίλους, συγγενείς και σελίδες στο Facebook. Κάνε αυτό με τον Χ τρόπο, μην μιλάς έτσι, δώσε περισσότερη σημασία στο τάδε, μα καλά δεν έκανες αυτό είσαι απαράδεκτος!

Ασφαλώς είμαστε ανοιχτοί σε γνώμες και συμβουλές και οφείλουμε να τις ζυγίσουμε, αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και είναι μια τεράστια ευθύνη που φέρει ο κάθε γονιός απέναντι στα παιδιά του. Η ανατροφή τους είναι η επένδυση για το μέλλον τους και το σπουδαιότερο δώρο που μπορούμε να τους κάνουμε.

Με αυτά στο μυαλό, διαλέξαμε με αγάπη 5 βιβλία που μας βοήθησαν κι εμάς προσωπικά και αισθανόμαστε ότι θα βοηθήσουν κι εσάς να αναθρέψετε παιδιά ικανά, ευτυχισμένα, υπεύθυνα και γεμάτα αυτοπεποίθηση.

Ακόμα και τα βιβλία που έχουν γραφτεί από ειδικούς και έχουν αποδεδειγμένη πρακτική αξία, δεν είναι λυσάρια που έχουν μέσα όλες τις απαντήσεις. Μπορούν να σταθούν όμως πολύτιμοι βοηθοί που θα ενισχύσουν τις βάσεις μας και θα προτείνουν ιδέες προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το βιβλίο που θα ήθελες να έχουν διαβάσει οι γονείς σου

βιβλία για την αγάπη

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για αυτό το βιβλίο, ήταν από αυτά που διαβάστηκαν περισσότερο στα lockdowns του 2020 και όχι τυχαία. Η ουσία τού να είσαι γονιός έγκειται στη σχέση που δημιουργείς με τα παιδιά σου. Η σχέση αυτή στηρίζει, θρέφει και επιτρέπει στα παιδιά να μεγαλώσουν ή αντίστοιχα τα εμποδίζει. Χωρίς αυτή τη σχέση στήριξης, η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού διαταράσσεται. Ιδανικά, θέλουμε μια σχέση που να τροφοδοτεί τα παιδιά μας με δύναμη, ώστε μια μέρα κάνουν το ίδιο και με τα δικά τους παιδιά.

Η συγγραφέας Phillipa Perry μας καλεί να δουλέψουμε με τα συναισθήματά μας τόσο τα δικά μας, όσο και των παιδιών μας, να συντονιστούμε μαζί τους ώστε να μάθουμε να τα κατανοούμε και να αποκτήσουμε δέσιμο μαζί τους, αποφεύγοντας τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σύγκρισης και απομόνωσης.

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο;

Κι αυτό είναι πολύ κλασικό ανάγνωσμα με πολλές χιλιάδες νέους γονείς να το έχουν εμπιστευτεί. Σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη του ΟΗΕ, οι Δανοί είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις των πιο ευτυχισμένων λαών στον κόσμο. Σίγουρα κάτι γνωρίζουν για την ανατροφή χαρούμενων και γεμάτων αυτοπεποίθηση παιδιών.

Στη Δανία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση.

Όλα αυτά μπορούμε να τα προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.

Αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση

Πάμε σε ένα δύσκολο θέμα, που απασχολεί όσο τίποτα τους γονείς της γενιάς μας: Πειθαρχία. Πόσο δύσκολο είναι για εμάς τους γονείς να είμαστε ταυτόχρονα καλοί και να παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας; Πόσο δύσκολο είναι να περάσουμε γόνιμες ιδέες στη γιαγιά ή τον παππού που φροντίζουν για κάποιες ώρες τα παιδιά μας;

Η Δρ. Jane Nelsen, διακεκριμένη ψυχολόγος, παιδαγωγός και μητέρα επτά παιδιών, διδάσκει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι το κλειδί της αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης δεν είναι η τιμωρία αλλά ο αμοιβαίος σεβασμός.

Με φόντο τις τυπικές οικογένειες αλλά και με αναφορές στις μονογονεϊκές και σε οικογένειες με θετούς γονείς, η συγγραφέας μας δείχνει με ρεαλιστικά παραδείγματα πώς ένα τρίχρονο παιδί ή ένας επαναστατημένος έφηβος μπορούν να μάθουν να λειτουργούν με αυτοπειθαρχία και συνεργασία, χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους.

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Κι ένα ακόμα σημαντικό βιβλίο για τα όρια και τις «τιμωρίες».

Μια ερώτηση που ακούμε συχνά είναι: «Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;». Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.

Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

βιβλία για την αγάπη

Για το τέλος αφήσαμε ένα ιδιαίτερο και πολύ αγαπημένο βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο που δεν το ξέρουν πολλοί, αλλά όποιος το διαβάζει κερδίζει πάρα πολλά.

Στις σελίδες του δεν θα διαβάσεις συμβουλές και πρακτικές. Αλλά είναι ένα βιβλίο για σένα. Για να δουλέψεις με τον εαυτό σου, να καταλάβεις το φωτεινό και το σκοτεινό παιδί που συνυπάρχουν μέσα σου. Πολύ περισσότερο, σε βοηθά να απαλλαγείς από παλιά ψυχικά μοτίβα, να αλλάξεις τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά σου, να βελτιώσεις τις σχέσεις σου εν γένει, να ζήσεις ευτυχισμένος.

Και μην ξεχνάς, όταν ο γονιός είναι ευτυχισμένος, το παιδί το αντιλαμβάνεται και είναι κι εκείνο ευτυχισμένο.

ΥΓ. 1: Αναζητάτε κι άλλα βιβλία για γονείς; Έχουμε μια μεγάλη σειρά με πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως ο πρωτάρης μπαμπάς, το πώς τα παιδιά θα τρώνε πιο υγιεινά, δραστηριότητες για προσχολική ηλικία, ο κόσμος των διδύμων, ο ύπνος του παιδιού και πολλά-πολλά ακόμα.

ΥΓ 2: Ανακαλύψτε και αυτά τα 5 βιβλία για τα παιδιά που θα αλλάξουν τον κόσμο!

Photo cover:pixabay.com/Peggy und Marco Lachmann-Anke 

Διαβάστε επίσης:

Share: