Κορωνοϊός: 80% αύξηση κλήσεων της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης

Άγγιξε το 80% η αύξηση κλήσεων της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. λόγω COVID -19

Το 80% άγγιξε η αύξηση των κλήσεων στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα λόγω COVID-19 το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021 σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2020.

Η μέση διάρκεια των κλήσεων ήταν στα 20 λεπτά ενώ οι κλήσεις  από  διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έφερε στην επιφάνεια την έντονη ανάγκη για σωστή ενημέρωση των ασθενών  που κατοικούν  εκτός της Αττικής αναδεικνύοντας τα ελλείματα που υπήρχαν και υπάρχουν στον τομέα της υγείας και της ενημέρωσης στην περιφέρεια.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξυπηρετούμενοι ήταν  στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες σε ποσοστό 90% και κατά μέσο όρο 45 ετών.

Η τεράστια αύξηση των κλήσεων αφορούσε κυρίως ιατροφαρμακευτικά και νομικά ζητήματα.  Αξιοσημείωτη ήταν η ψυχική επιβάρυνση του πληθυσμού.  Τα κύρια θέματα των κλήσεων ήταν  τα εξής:

  • 43% των κλήσεων αφορούσαν αποκλειστικά θέματα ιατρικής και νομικής φροντίδας, όπως η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής σε σχέση με τον ιό , η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και η προστασία που προσφέρει στις ευπαθείς ομάδες. Αναδείχθηκε η δυσκολία που αντιμετωπίζουν  οι  ίδιοι ασθενείς  όχι μόνο στο να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό αλλά κυρίως στο  να λάβουν απαντήσεις και να ενημερωθούν τόσο για τον τρόπο όσο και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
  • 32% των κλήσεων σχετίζονταν με θέματα ψυχικής υγείας όπως η έντονη εκδήλωση καταθλιπτικού συναισθήματος και αγχώδους διαταραχής, βγάζοντας στην επιφάνεια αισθήματα φόβου και ανασφάλειας που ταλανίζουν εδώ και ένα έτος περίπου τον πληθυσμό
  • 25%  των κλήσεων  αφορούσε εργασιακά ζητήματα, όπως η διαδικασία συνέχισης της χορήγησης ειδικής άδειας στις πλέον παραγωγικές ηλικίες των ενδιαφερομένων (40-45 ετών).

Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302) θα συνεχίσει να λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00-16:00  πραγματοποιώντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες μέσω skype, συλλέγοντας όλα τα αιτήματα, τις ανησυχίες και τα παράπονα των ασθενών. Τα παραπάνω υποστηρίζονται από την ομαδική ψυχοθεραπεύτρια, την κα Αγγελική Αϊβάτογλου αλλά και την ομάδα εθελοντών ψυχολόγων -ψυχοθεραπευτών που με την ευγενική συμμετοχή τους συμβάλλουν όλο αυτό το διάστημα στην υποστήριξη όλο και περισσότερων μελών του συλλόγου.

Την Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης  το διάστημα Μαρτίου 2020- Μαρτίου 2021 υποστήριξε η εταιρεία Novartis.

Photo cover:pixabay.com/Skyler H.

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin