Μπόρις Τζόνσον στα «ΝΕΑ»: «ΟΧΙ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει ότι: “Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα από τον λόρδο Ελγιν” και δεν συζητάει την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε αποκλειστικά στα “Νέα” και δηλώνει ότι έχει στόχο να “αναζωογονήσει” τη σχέση Ελλάδας και Βρετανίας, ενισχύοντας τη διακρατική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της υγείας, της άμυνας και του πολιτισμού.

Οι βρετανοί τουρίστες το καλοκαίρι θα επισκεφθούν την Ελλάδα, στο θέμα όμως για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων είναι κάθετος, έχουν αποκτηθεί νόμιμα από τον λόρδο Έλγιν.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πιο φιλέλληνας πρωθυπουργός που πέρασε από τη Ντάουνινγκ Στριτ – φυσικά, μετά τον Κάνινγκ και τον Γκλάντστοουν, αναφέρει το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στα Νέα Σαββατοκύριακο.

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στην Οξφόρδη, γνωρίζει την αρχαία ελληνική γραμματεία, απαγγέλλει (με ερασμική προφορά) από στήθους στίχους από την “Ιλιάδα”, αποκαλεί τον Όμηρο “μεγαλύτερο συγγραφέα όλων των εποχών” και έχει για ήρωα τον Περικλή. Μια προτομή του διακοσμεί το γραφείο του από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Πριν την εποχή του κορωνοϊού, κάθε χρόνο επισκέπτεται και περνάει μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών, στην Ελλάδα στον του πατέρα του, στο Χόρτο του Πηλίου.

Αγαπάει την Ελλάδα, την αρχαία ιστορία της, τους ποιητές της, το φαγητό της, αλλά στο διαρκές διμερές αίτημα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα – την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, απαντά αρνητικά, στην αποκλειστική συνέντευξή του στα “Νέα” και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων.

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα