Ισλανδία: 34.000 σεισμοί σε δύο εβδομάδες -Μια ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να συμβεί «οποιαδήποτε στιγμή»

Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού έχει τεθεί το νησί της Ισλανδίας, μετά την προειδοποίηση των επιστημόνων για επικείμενη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Περισσότεροι από 34.000 σεισμοί έχουν καταγραφεί μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες στην Ισλανδία. 

Η συχνότητα είναι τόσο μεγάλη που οι διάλογοι μεταξύ των κατοίκων συχνά μονοπωλούνται από τις εκτιμήσεις για το αν μια δόνηση ήταν μεγέθους 3,5 ή 4 Ρίχτερ. «Ποτέ στο παρελθόν της Ισλανδίας δεν είχαν βιώσει τόσο μεγάλη σεισμική δραστηριότητα τόσοι κάτοικοι», εξηγεί στους Financial Times η σεισμολόγος Thorbjorg Agustsdottir, που εργάζεται στο κρατικό γεωδυναμικό κέντρο GeoSurvey. 

Οι περισσότεροι κάτοικοι αναρωτιούνται πότε θα σταματήσει να τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους, με την πλειονότητα των σεισμών να τραντάζει τη νοτιοδυτική χερσόνησο του Reykjanes στην οποία βρίσκονται η πρωτεύουσα της χώρας, Ρέκιαβικ, το διεθνές αεροδρόμιο το Κέβλαβικ και η τουριστική ατραξιόν της Μπλε Λιμνοθάλασσας. 

Ως τώρα οι αναρίθμητοι σεισμοί παραμένουν σχετικά μικροί σε μέγεθος και δεν έχει προκληθεί κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Ωστόσο ηφαιστειολόγοι πιστεύουν ότι μία έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία γίνεται όλο και πιο πιθανή, καθώς το μάγμα κινείται προς την επιφάνεια του πλανήτη και ο τεράστιος αριθμός σεισμών μπορεί να προμηνύει μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας. 

Η Ισλανδία αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς βρίσκεται στο όριο του ρήγματος του Ατλαντικού, στο σημείο που απομακρύνονται μεταξύ τους οι πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας.

Σχετικά άρθρα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin