Και στην Ελλάδα θρόμβωση, έπειτα από χορήγηση εμβολίου

Ένα περιστατικό θρόμβωσης, έπειτα από χορήγηση εμβολίου για την CoViD-19 της AstraZeneca, έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα.

Για το συμβάν έχει ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως η περίπτωση διερευνάται.

“Δεν φαίνεται να έχει αιτιολογική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, αλλά διερευνάται”, επισήμανε η καθηγήτρια.

Στη χώρα μας – είπε – έχουν χορηγηθεί συνολικά 170.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και αυτό ήταν το μοναδικό συμβάν.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, στην Ευρώπη έχουν, επίσης, καταγραφεί 300 παρόμοια περιστατικά, έπειτα από τη χορήγηση 15 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Σημείωσε, πάντως, πως δεν έχει επιβεβαιωθεί η σχέση των συμβάντων με τον εμβολιασμό.

Νωρίτερα, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος είχε σχολιάσει πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca διακόπτονται, έως ότου διερευνηθεί και ανακοινωθεί εάν τα περιστατικά θρόμβων συσχετίζονται με το εμβόλιο.

“Είναι εύλογο οι πολίτες να έχουν ανησυχία όταν οι υγειονομικές αρχές μιας χώρας ανακοινώνουν την προσωρινή αναστολή της χορήγησης ενός εμβολίου. Είναι όμως επίσης εύλογο να εξετάζουμε αναλυτικά τα γεγονότα και να ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις”, σημειώνει ο καθηγητής, για να εξηγήσει:

“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε, όπως και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Με τη θέση αυτή συντάσσονται και αρκετές χώρες όπως η Αγγλία, η ΣουηδίαΓερμανία, η Αυστραλία και η Πορτογαλία“.

Δημ.Κ.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/61346/kai-stin-ellada-thromvwsi-apo-emvolio-tis-astrazeneca.html?fbclid=IwAR03KPC_viDSRf8BJvuqXTAcSST2uYXDTJDNKwSMVHeK8J4GYCCTrDPcWrY

Photo cover: pixabay.com/DoroT Schenk 

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα