Γιατί μας “φτιάχνει” η αγαπημένη μας μουσική

Η μουσική αγαλλιάζει την ψυχή. Γιατί όμως? Έρχεται μια μελέτη που επιβεβαιώνει πως η μουσική λειτουργεί καταληκτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ντοπαμίνη είναι η ουσία που παράγεται και δημιουργεί την αίσθηση της χαράς.

Ο οργανισμός μας εκκρίνει ντοπαμίνη όταν ακούμε την αγαπημένη μας μουσική. Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και επισημαίνει πως αν και ο μηχανισμός της ντοπαμίνης οδηγεί στην πρόκληση ευχάριστων αισθημάτων.

«Στην καθημερινή ζωή οι άνθρωποι αναζητούν συμμετοχή σε πολύπλοκες και ευχάριστες εμπειρίες που όμως δεν φαίνεται να έχουν κάποιο συγκεκριμένο πλεονέκτημα επιβίωσης, όπως η μουσική ακρόαση, το τραγούδι ή το παιχνίδι. Το ερώτημα που εξετάζεται είναι σε ποιο βαθμό η ντοπαμίνη παίζει άμεσο ρόλο στην εμπειρία ανταμοιβής που προκαλείται από τη μουσική, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση του πώς ο εγκέφαλος μεταφράζει κάτι αφηρημένο, όπως μια δομημένη ακολουθία ήχων, σε μια ευχάριστη και ικανοποιητική εμπειρία».

Αναρωτιέστε γιατί θέλετε να ακούτε συνέχεια το αγαπημένο σας τραγούδι? Γιατί ο εγκέφαλός σας θέλει να απελευθερώσει ντοπαμίνη για να είστε χαρούμενοι. Την επόμενη φορά που δεν αισθάνεστε πολύ καλά. βάλτε να ακούσετε το αγαπημένο σας τραγούδι, σίγουρα θα νιώσετε λίγο καλύτερα.

Photo cover:pixabay.com/whoalice-moore 

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα