Κορωνοϊός – Success Story: Η Ισλανδία δάμασε την πανδημία, ούτε ένα κρούσμα

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακόμπστοττιρ έδωσε συνέντευξη στο NBC και πολύ χαρούμενη δήλωσε: «Είμαστε ανοιχτοί». Δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης Covid-19 για εβδομάδες, η χώρα κατάφερε να κρατήσει μακριά τις νέες μεταλλάξεις, χωρίς να κλείσουν τα σύνορα.

Η οικονομία και η κοινωνία έχει επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς. Λειτουργεί κανονικά η αγορά, η εστίαση και τα σχολεία., οι τουρίστες είναι καλοδεχούμενοι.

Το success story της Ισλανδίας είναι ότι δεν κατέφυγε σε ακραία μέτρα, αλλά είχε ένα αυστηρό σύστημα διεξαγωγής τεστ εντοπισμού κρουσμάτων και ιχνηλάτησης καθώς και απομόνωσης των κρουσμάτων. Η Ισλανδία εμπιστεύτηκε τους πολίτες της, όπως και τους επισκέπτες της.

Η επιτυχία κρύβεται πίσω από το το σύστημα δημόσιας υγείας, την ειλικρινή επικοινωνία με το κοινό και ένα γενικό αίσθημα αλληλεγγύης. Η πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι άνθρωποι σέβονται πραγματικά τους κανόνες. Ακολουθούν τους κανόνες».

Η διαδικασία επίσκεψης στην Ισλανδία είναι πολύ απλή: Για να εισέλθεις στην χώρα πρέπει να έχεις αρνητικό τεστ PCR, παραμένεις 5 ημέρες σε καραντίνα και επαναλαμβάνεις το τεστ. Για το συγκεκριμένο θέμα η πρωθυπουργός είπε: «Ενενήντα οκτώ τοις εκατό των ατόμων έρχονται για να κάνουν το δεύτερο τεστ. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα»

Στο σύνολο της πανδημίας η Ισλανδία έχει καταγράψει περίπου 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 29 θανάτους.  Ο Thórólfur Guðnason, επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισλανδίας, δήλωσε ότι η προσοχή στρέφεται πλέον στην πρόληψη ενός νέου κύματος, καθώς η χώρα αρχίζει να ανοίγει τα σύνορά της ακόμη περισσότερο. Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid-19 ή που είχαν μολυνθεί από τον ιό μπορούν να παραλείψουν την καραντίνα. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει υποστηρίξει την ιδέα των πιστοποιητικών εμβολιασμού που θα επέτρεπαν σε ορισμένους να αποφύγουν την καραντίνα,. Ο επικεφαλής ανέφερε: «Πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα με κάποιο τρόπο. Προσπαθούμε να το κάνουμε με επιστημονικό τρόπο».

Photo cover: pixabay.com/Dima Burakov 

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin