Kirios Criton: Από την ηλικία των 5 χρονών τον κακοποιούσε σεξουαλικά ο ξάδελφος του

O δημοσιογράφος Πέτρος Μπιρμπίλης έκανε μία πρόσκληση στο facebook, ώστε επιτυχημένοι άνθρωποι να εξομολογηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες.

Ο γνωστός σχεδιαστής Kirios Criton συγκλόνισε τα social media όταν έγραψε: «Όταν ήμουν 5 ετών, ο ξάδελφος μου, 18 ετών, με χρησιμοποιούσε για να ολοκληρώσει τον ερεθισμό του. Δεν με “παραβίασε” γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο να φανεί. Τα ίδια έκανε και στα παιδιά της αδελφής του. Υπήρξε υπεύθυνος κατασκήνωσης μικρών παιδιών και ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παπάς. Να πείτε στον κύριο Κούγια ότι εγώ πάντως δεν έγινα παιδεραστής. Υπάρχουμε κι εμείς που από τις πληγές μας γεννιέται αγάπη και όχι αρρωστημένη μίμηση».

Εξομολογώντας το δράμα του, μετά από λίγες μέρες έδωσε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα στη δημοσιογράφο Μαρία Λεμονιά και είπε: «Ήταν κάτι που συνέβαινε συχνά από τα 5 έως και τα 8 μου χρόνια. Όταν είσαι παιδί δεν αντιδράς γιατί δεν ξέρεις αν αυτό που σου κάνει ο άλλος είναι ένδειξη αγάπης ή κάτι άλλο. Δεν έχεις την εμπειρία για να ξεχωρίσεις το καλό από το κακό. Νιώθεις ότι για να το κάνει κάποιος μεγάλος, ξέρει. Έτσι δεν μας μεγάλωσαν, με αυτή τη λογική, ότι οι μεγάλοι ξέρουν; Συνήθιζε να τρίβεται πάνω μου και να ολοκληρώνει. Κατάλαβα ότι αυτό που έκανε ήταν κακό, όταν στα 8 μου χρόνια προσπάθησα να κάνω κι εγώ τα ίδια σε έναν συνομήλικό μου».

«Όταν βιώνεις ένα τέτοιο περιστατικό, θες δε θες, καθορίζεται και η σεξουαλική σου ταυτότητα. Όταν μεγαλώνοντας θέλησα να μιλήσω στην οικογένειά μου για τη δραματική εμπειρία μου, οι κουβέντες έκαιγαν, γι’ αυτό και οι δικοί μου τις απέφευγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Λίγο πριν πεθάνει η μάνα μου, της άνοιξα κουβέντα. Ήταν σκληρό, αλλά αληθινό. Το έκανα για να νιώσω λύτρωση και να λύσω τα θέματά μου μαζί της».

«Δε χρειάστηκε να κάνω ψυχανάλυση ποτέ. Η δημιουργικότητα και η συγγραφή βιβλίων έπαιξαν τον ρόλο του ψυχαναλυτή μου. Οι τίτλοι στα βιβλία μου είναι συμβολικοί. Το πρώτο μου βιβλίο είχε τον τίτλο Παλαιά + Kενή Διαθήκη, το δεύτερο είναι το Επτά, το τρίτο Exodos, ενώ αυτό που γράφω τώρα θα φέρει τον τίτλο Πάω να βρω τον Θεό να μου ζητήσει συγνώμη».

«Κάποιοι νομίζουν πως, όταν έχεις βιώσει ως παιδί τέτοιες σκληρές καταστάσεις, απλά στη ζωή σου ανακυκλώνεις το μοντέλο. Δε συμβαίνει πάντα αυτό. Άλλωστε το μότο της ζωής μου είναι Forgive and Forget, δηλαδή να συγχωρείς και να ξεχνάς. Αν δεν το κάνεις αυτό , δεν βρίσκεις ούτε γαλήνη, ούτε τη δύναμη να προχωρήσεις. Μια ζωή βασανίζεσαι σκοντάφτοντας στα λάθη και τις αμαρτίες των άλλων. Από τις πληγές μου γεννήθηκε αγάπη και όχι αρρωστημένη μίμηση. Είναι αληθινό και τραγικό, σε όποιους φίλους μου άνοιξα την καρδιά μου και μίλησα γι’ αυτό που βίωσα με έκοψαν από την παρέα από φόβο μην κάνω τα ίδια στα παιδιά τους. Είναι γελοίο! Φοβήθηκαν εμένα που ήμουν ειλικρινής, ενώ μπορεί να γίνεται χαμός από κάποιον άλλον οικείο τους, υπεράνω κάθε υποψίας, όπως συνέβη και σε εμένα».

Το πραγματικό του όνομα του γνωστού designer είναι Κρίτωνας Ζώρτζος.

Εκτός από σχεδιαστής έγραφε στη Γυναίκα, στο Status και στο Art Magazine. Ένας χώρος που τον χαρακτήρισε ήταν το γνωστό εστιατόριο Αριστερά Δεξιά στο Ρουφ στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις Τέχνης και Design στο εξωτερικό, S.A.D.+ F.I.A.C. στο Grand Palais στο Παρίσι. Έχει σχεδιάσει ιδιωτικές κατοικίες και κτήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έπιπλα, κοσμήματα κι αντικείμενα, σε περιορισμένο αριθμό κυκλοφορίας. Πολλοί συλλέκτες έχουν έργα στις προσωπικές τους συλλογές.

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin