Στα άκρα η κόντρα για τη Μαλαματίνα -«Η σύζυγός μου βούλιαξε την εταιρεία για να αγοράσει lear jet»

Νέα αναβολή έλαβε η συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για την αίτηση εξυγίανσης της ιστορικής οινοποιίας Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ. Η συζήτηση που είχε λάβει ακόμα μία αναβολή, είχε προσδιοριστεί να διεξαχθεί χθες, κάτι που τελικά δεν έγινε λόγω των πρόσθετων μέτρων για την πανδημία. Η νέα δικάσιμος πιθανότατα να οριστεί για τον επόμενο μήνα.

Η έγκριση απ’ το δικαστήριο της αίτησης εξυγίανσης αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για αναδιάρθρωση εν λειτουργία της εταιρείας η οποία και τελικά θα περάσει στα χέρια του νέου επενδυτή, της Μάντης Εμπορική ΑΕ.

Και τούτο αποτελεί το καλό σενάριο για την εταιρεία που βρέθηκε «στα βράχια» έπειτα από την απίστευτη διένεξη μεταξύ του κληρονόμου της ιστορικής οινοποιίας, Κωνσταντίνου Μαλαματίνα, και της πρώην συζύγου του, Κατερίνας με αλληλοκατηγορίες που κινούνται στα όρια σεναρίου μεξικάνικης τηλενουβέλας!

Και αυτό γιατί η διένεξη του πρώην ζεύγους Κωνσταντίνου και Κατερίνας Μαλαματίνα έχει όλα τα υλικά μιας συνταγής που καθηλώνει το κοινό: ίντριγκα, πάθη, απιστίες, διαλυμένες οικογενειακές σχέσεις, πλαστογραφίες, ποινικές διώξεις, πολυετή δικαστικά θρίλερ, αλλά και σπάταλη ζωή με lear jet, βίλες στη Μύκονο και δεκάδες μέλη υπηρετικού προσωπικού.

Έχει όμως και πολλά θύματα, με τελευταίο την ιστορική οινοποιία Μαλαματίνα (Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ), η οποία μετά από 125 χρόνια ιστορίας θα αναζητήσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ένα σωσίβιο που θα διασφαλίσει την ύπαρξή της έστω και στα χέρια τρίτου. Μια απαραίτητη έγκριση στο σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε η ίδια μετά από σχετική συμφωνία με τη μεγάλη πλειοψηφία των πιστωτών της, αλλά και ενός νέου επενδυτή που θα την αναλάβει μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης εν λειτουργία, της Μάντης Εμπορική, μια εισαγωγική εταιρεία που διακινεί ποτά, και όχι μόνο, με πιο γνωστό brand το Red Bull. Στην εταιρεία αυτή μέτοχοι και συνιδρυτές είναι τα αδέλφια Αλέξης και Λάμπης Κρομμύδας και ο Δημήτρης Χατζής, ενώ είχε ενεργή εμπλοκή και ο νυν υπουργός Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Πρόκειται για μια διαδικασία που τουλάχιστον διασφαλίζει τη συνέχεια της διάσημης ετικέτας και το μέλλον των 85 εργαζομένων που έχουν απομείνει. Για να φτάσουμε όμως στο σημείο η Μαλαματίνα να ψάχνει για «λευκό ιππότη», είχε προηγηθεί μια απίστευτη πορεία ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, παράνομων πράξεων και δικαστικών αντιπαραθέσεων, λουσάτη ζωή που χρεωνόταν στην εταιρεία και μια σειρά κάκιστων επιχειρηματικών αποφάσεων που κατάφεραν να διογκώσουν τα χρέη της εταιρείας, που μέχρι το 2003 ήταν μηδενικά!

Κωνσταντίνος και Κατερίνα επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες επιδιδόμενοι σε διαρκείς δικαστικούς αγώνες, με πιο σοβαρή κατηγορία αυτήν για πλαστογραφία, για την οποία μόλις πρόσφατα καταδικάστηκε η Κατερίνα. Βάσει αυτής, μάλιστα, είχε φροντίσει να εκδιώξει μετοχικά και διοικητικά τον εν διαστάσει σύζυγό της από την εταιρεία μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 12.000 ευρώ.

Μόνο την περίοδο 2013-2019 η Μαλαματίνα έχασε το 40% του τζίρου της ενώ την τελευταία τριετία 2017 – 2019, ο κύκλος εργασιών της συρρικνώθηκε κατά 1,1 εκατ. ευρώ. Την τελευταία τριετία έχει επιβαρυνθεί με πρόστιμα κατόπιν φορολογικών ελέγχων για προηγούμενες χρήσεις ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός της ξεπερνά τα 36,2 εκατ. ευρώ, και η συσσώρευση υποχρεώσεων προς προμηθευτές, Ελληνικό Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς τα 10 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά 10,4 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των συσσωρευμένων ζημιογόνων αποτελεσμάτων ενώ οι απαιτήσεις από συνδεδεμένα μέρη ανέρχονται σε 10,6 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω απαιτήσεις αφορούν κυρίως αναλήψεις από το ταμείο της εταιρείας καθώς και διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της σε πρώην μέλη του Δ.Σ. και σε υπαλλήλους ελλείψει παραστατικών που να τις αιτιολογούν ύψους 7,4 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin