Επέτειος 1821: Ο πλανήτης «ντύνεται» στα γαλανόλευκα -Η Ελλάδα παντού

Σχεδόν όλος ο πλανήτης θα ντυθεί σήμερα Πέμπτη, 25η Μαρτίου, με τα χρώματα της Ελλάδας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Εμβληματικά και ιστορικά κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο, μνημεία και πλατείες ντύνονται στα γαλανόλευκα τιμώντας έτσι τη συμπλήρωση των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μια σειρά από πόλεις θα φωτίσουν μνημεία και σημαντικά κτήρια τους με το μπλε χρώμα της ελληνικής σημαίας για ένα βράδυ. Ειδικότερα, στην πολιτεία της Καλιφόρνια θα φωτιστεί το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, αλλά και οι διάσημοι πυλώνες έξω από το διεθνές αεροδρόμιο, LAX, μετά από πρωτοβουλία της United Hellenic American Societies of Northern California (UHAS) και τον πρόεδρο της, Τάσο Ζωγράφο.

Στη Βοστώνη, τη Μασαχουσέτη, το Πρόβιντενς, το Ρόουντ Άιλαντ, το Νιού Χαμπσάιρ, το Λόουελ, το Μάντσεστερ των ΗΠΑ θα φωτίσουν μπλε τις εμβληματικές γέφυρές τους, αλλά και τα δημαρχεία τους για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Στον Καναδά θα υπάρξει ανάλογος εορτασμός με τον φωτισμό του εμβληματικού CN Tower στο Τορόντο, ενώ θα φωτιστεί και το «θαύμα της φύσης» που μοιράζονται οι ΗΠΑ με τον Καναδά, οι Καταρράκτες του Νιαγάρα. Ο φωτισμός θα πραγματοποιηθεί την 25η Μαρτίου σε livestream στην ιστοσελίδα τους, στις 4 το πρωί. Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, φέτος οι ομογενείς θα συγκεντρωθούν με τα αυτοκίνητά τους στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και Αγίου Δημητρίου. Εκεί θα ξεκινήσει η πρωτότυπη αυτή παρέλαση.

Στην Αυστραλία, μία χώρα με σημαντική παρουσία της ελληνικής ομογένειας, θα στολιστεί με την ελληνική σημαία η φημισμένη Όπερα του Σίδνεϋ.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Με τα ελληνικά χρώματα θα ντυθεί σήμερα ο Πύργος του Ρήνου στο Ντύσσελντορφ, ενός εκ των πιο εμβληματικών κτιρίων της γερμανικής πόλης, τιμώντας την συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Το ψηλότερο σημείο της πόλης θα φωταγωγηθεί με τα εθνικά χρώματα με έγκριση του νέου δημάρχου του Ντύσσελντορφ Στέφαν Κέλερ σε συνεργασία και με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην πόλη Μαρία Παπακωνσταντίνου.

Για τουλάχιστον 3 ώρες θα πραγματοποιηθεί ένα lazer show το οποίο θα αποτυπώνει τα «200 χρόνια Ελλάδα» στα γερμανικά μαζί με μια σειρά από φωτορρυθμικούς σχηματισμούς οι οποίοι θα απεικονίζουν όλα τα σύμβολα της επανάστασης. Ορατά από όλα τα σημεία του Ντύσσελντορφ θα είναι μεταξύ άλλων όλες οι ελληνικές σημαίες και η σφραγίδα της Φιλικής Εταιρείας.

Στο Βέλγιο, to Manneken Pis, θα «ντυθεί» Εύζωνας. Το φημισμένο αγαλματάκι των Βρυξελλών θα μεταμορφωθεί, σε μία ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του εκεί Έλληνα πρεσβευτή Διονυσίου Καλαμβρέζου.

Δείτε το βίντεο:

Σχετικά άρθρα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin