Φώτης Σεργουλόπουλος: Τίμησε την 25η Μαρτίου φορώντας φουστανέλα

Mε τον δικό του τρόπο γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ο Φώτης Σεργουλόπουλος, δημοσιοποιώντας μια φωτογραφία του στην οποία φοράει φουστανέλα.

Ειδικότερα, με αφορμή την 25η Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ο γνωστός παρουσιαστής ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία, στην οποία ποζάρει δίπλα στην ελληνική σημαία και με φόντο το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, ο Φώτης Σεργουλόπουλος έκανε και μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της εθνικής ενδυμασίας.

«Φουστανέλα. Η φουστανέλα είναι παραδοσιακό ανδρικό ένδυμα, των ποιμενικών κυρίως ομάδων, στα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια κοντή επί το πλείστον πολύπτυχη λευκή φούστα, η οποία κατασκευάζεται από πολλά ορθογώνια τρίγωνα τεμάχια υφάσματος, που ράβονται μεταξύ τους ίσιο με λοξό και μετά σουρώνονται στη μέση. Τις πιο πολλές φορές η φουστανέλα κατασκευάζεται σε δύο ξεχωριστά τμήματα και δένει στη μέση δεξιά και αριστερά.

Το γεγονός ότι οι παλαιότερες φουστανέλες είχαν κορμί, ήταν λιγότερο πτυχωτές και μακριές ως τη μέση της γάμπας, κάνει πιο πιθανή την προέλευσή της από το πουκάμισο, ενώ ανάγει την ιστορική προέλευση της ως εξέλιξη ενδυμασίας ακόμη και στην εποχή της αρχαιότητας και συγκεκριμένα από τον ανδρικό δωρικό χιτώνα, ωστόσο περί αυτού του θέματος υπάρχουν διάφορες απόψεις. Το ρούχο χρησιμοποιήθηκε και από τους Βλάχους και από τους Αλβανούς, ιδίως από τους Τόσκηδες, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από τους Αρβανίτες καθώς και από Ηπειρώτες, Θεσσαλούς, Ρουμελιώτες και Πελοποννήσιους κυρίως» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin