Ο Μπαράκ Ομπάμα μιλά στις κόρες του για την τοξική αρρενωπότητα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξηγεί στο podcast του με τον Μπρους Σπρινγκστιν «Renegades: Born in the USA», πως δεδομένου ότι είναι πατέρας δύο κοριτσιών, έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη για το πως ταιριάζουν οι άνδρες στα ιδανικά του αμερικανικού πολιτισμού.  Θεώρησε, λοιπόν, καθήκον του να μιλήσει στις κόρες του Σάσα και Μάλια για την ιδέα της τοξικής αρρενωπότητας, αλλά και πώς αυτή μετέπειτα θα μπορούσε να τις επηρεάσει στη ζωή τους. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ομπάμπα στον Σπρίνγκστεν, τα αγόρια γεννιούνται με μία προδιάθεση αρρενωπότητας, με κλίση στον αθλητισμό και με τη λογική ότι θα “πρέπει” να είναι “άντρες” και να το επιδεικνύουν αυτό συνεχώς. “Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μερικά παραπάνω στοιχεία, δημιουργούν την κατάλληλη συνθήκη για την αναπαραγωγή βίας, κάτι που οι Αμερικάνοι δεν έχουν κατανοήσει ακόμα“, σημειώνει ο πρώην πρόεδρος. 

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει ακόμα και με τα αγόρια, με τα οποία κάνουν παρέα οι κόρες του σχετικά με την παραδοσιακή αρρενωπότητα. Τούς τόνισε, μάλιστα, ότι οι άνθρωποι σήμερα μπορούν να μάθουν πολλά βλέποντας πράγματα, τα οποία θεωρούνται τοξικά, όπως η ιεράρχηση της “σεξουαλικής κατάκτησης” και η “δημιουργία χρημάτων” μέσω της μεταχείρισης ανθρώπων χωρίς ένδειξη σεβασμού απέναντι τους.

«Το μόνο καθοριστικό και δημοφιλές στην κουλτούρα του να είσαι άντρας, του να είσαι αρρενωπός, είναι ότι υπερέχεις στον αθλητισμό, τη σεξουαλική κατάκτηση και την βία. Kαι η βία, αν είναι τουλάχιστον υγιής, εντάσσεται στον αθλητισμό. Αργότερα, προστίθεται σε αυτόν τον ορισμό και το κερδίζω χρήματα»​, εξηγεί ο Μπάρακ Ομπάμα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το κίνημα #metoo, ο ίδιος αναφέρει με λύπη ότι: “Δυστυχώς, πρόκειται για κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να αντιμετωπίσουμε, όπως και το φαινόμενο των γυναικών που ζητούν ίσες αμοιβές”.

Στη συνέχεια του επεισοδίου, ο Ομπάμα και ο Σπρίνγκστιν κάνουν μία πιο εκτεταμένη συζήτηση σχετική με τη στάση της κοινωνίας απέναντι στην αρρενωπότητα και αν αυτή έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, καθώς και το ρόλο που έχει παίξει σε αυτό το κίνημα #metoo. Εξετάζουν την κριτική του κόσμου απέναντι στο φεμινισμό και καταλήγουν ότι ίσως το γεγονός ότι το κίνημα αυτό έχει πάρει, πλέον, τέτοια έκταση, βοηθήσει αργότερα την κοινωνία. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αισιοδοξεί να αναλάβουν όλο και περισσότερες γυναίκες την εξουσία και να επηρεάζουν την αμερικανική πολιτική και τον πολιτισμό.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin