Search
Close this search box.

Πώς θα αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία;

.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι αναγνωστικές δεξιότητες ενός παιδιού είναι σημαντικές για την επιτυχία του στο σχολείο, την εργασία και τη ζωή γενικότερα. Και είναι πολύ πιθανό να συμβάλλετε στην επιτυχία των παιδιών σας, εάν τους διαβάζετε παιδικά βιβλία, από πολύ μικρή ηλικία.

«Αν σου χαρίσω μια στιγμή, πού προλαβαίνεις να με πας;», ρωτάει η Γη τον Ροδομάγουλο στο εξαιρετικό «Ο Ροδομάγουλος» του Β. Χαραλαμπόπουλου. «Θα σε ταξιδέψω σε όλους τους γαλαξίες και τη στιγμή θα την κάνω να φανεί αιώνας!», απαντάει αυτός.

Αυτή τη στιγμή και αυτό το μαγικό, διδακτικό και αναπτυξιακό ταξίδι, μπορείτε να το κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, διαβάζοντας παιδικά βιβλία.

Πώς και πότε θα πρέπει να αρχίσετε να διαβάζετε στα παιδιά;

Ξεκινήστε σήμερα! Τα μωρά, τα νήπια, ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά επωφελούνται από το να έχουν κάποιον να τους διαβάζει. Τα μωρά επωφελούνται από βιβλία που έχουν απλές αλλά έντονες ή φωτεινές εικόνες με μεγάλη αντίθεση. Μιλήστε στο μωρό σας καθώς κοιτάζετε το βιβλίο, στο οποίο δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν λέξεις στη σελίδα.

Καθώς το μωρό σας αρχίζει να μιλάει, προσπαθήστε να του κεντρίσετε την προσοχή σε αυτό που βλέπει στη σελίδα. Για παράδειγμα, δείξτε μια εικόνα και ρωτήστε «Τι είναι αυτό;» ή πείτε «Είναι μπάλα!» για να κάνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με το βιβλίο.

Παιδικά Βιβλία για Νήπια

Τα παιδιά ηλικίας 19 έως 30 μηνών, απολαμβάνουν βιβλία τα οποία περιλαμβάνουν γνωστούς, αναγνωρίσιμους χαρακτήρες. Αναζητήστε βιβλία που περιέχουν σύντομες ιστορίες, ειδικά αυτά που παρουσιάζουν μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος ή ένα πρόβλημα πάνω στο οποίο πρέπει να εργαστούν οι χαρακτήρες.

Η επανάληψη είναι σημαντική σε αυτή την ηλικία, οπότε προσπαθήστε να βρείτε βιβλία που σας επιτρέπουν να κάνετε ομοιοκαταληξίες, να τραγουδήσετε ή να επαναλάβετε το κείμενο με κάποιον τρόπο. Κατά τη διάρκεια, δοκιμάστε να κάνετε μια μικρή παύση καθώς διαβάζετε το βιβλίο, για να δείτε αν το παιδί σας θα γεμίσει το κενό.


Παιδικά βιβλία

Καθώς το παιδί σας αρχίζει να διαβάζει από μόνο του, μπορείτε να αναπτύξετε αυτή την ικανότητα περαιτέρω, ζητώντας του να διαβάσει τις λέξεις ή τις προτάσεις δυνατά. Αυτή είναι μια σπουδαία πρακτική.

Κάντε ερωτήσεις καθώς προχωράτε μέσα στο κείμενο. Επίσης, δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το τέλος του βιβλίου ή του κεφαλαίου για να ελέγξετε την κατανόηση του παιδιού σας. Δοκιμάστε ερωτήσεις πριν το τέλος όπως «Τι νομίζετε ότι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια;». Αυτές θα βοηθήσουν το παιδί σας να σκεφτεί βαθύτερα (σε σχέση με τα πιο επιφανειακά ερωτήματα όπως «Τι χρώμα είναι το σπίτι;»).

Αν και η ανεξάρτητη ανάγνωση είναι σημαντική, η ανάγνωση μεγαλοφώνως από τα παιδιά ηλικίας 14 ετών και πάνω, εξακολουθεί να έχει οφέλη, τόσο από ακαδημαϊκή όσο και από συναισθηματική άποψη. Σε αυτή την ηλικία, αναπτύσσεται και διαμορφώνεται η  αναγνωστική ευχέρεια και κατανόηση του παιδιού σας.

Συμβουλές για να αγαπήσουν τα παιδιά τα παιδικά βιβλία:

·         Να είστε συνεπείς. Είτε είναι ένα βιβλίο την ημέρα είτε 15, προσπαθήστε να κάνετε την ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου, μέρος της τακτικής σας ρουτίνας. Και ενώ το κάνετε, δεν χρειάζεται να διαβάζετε διαφορετικά βιβλία κάθε φορά. Τα παιδιά λατρεύουν να ακούνε τις ίδιες ιστορίες ξανά και ξανά. Και μαθαίνουν μέσω αυτού του τύπου επανάληψης.

·         Πάρτε το χρόνο σας. Διαμορφώστε το πρόγραμμα σας έτσι ώστε να μην είναι αγγαρεία. Φυσικά, δεν θα έχετε πολύ χρόνο κάθε μέρα για να διαβάσετε, ωστόσο ακόμα και μερικές σύντομες, τμηματικές αναγνώσεις, είναι μια χαρά. Βέβαια, το παιδί θα πρέπει να αντιλαμβάνεται το διάβασμα ως μια μεμονωμένη, αποκλειστική δραστηριότητα και σε αυτή στην οποία θα δώσετε την πλήρη προσοχή σας.

·         Κάντε το διασκεδαστικό. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές φωνές για τον κάθε χαρακτήρα. Εισάγετε παύσεις, τραγούδια ή άλλα δραματικά γεγονότα για να κάνετε την ιστορία να ζωντανέψει. Το διάβασμα με χάρη, θα βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει καλύτερα την ιστορία. Παρέχει επίσης ένα καλό μοντέλο εκφραστικής ανάγνωσης για τα παιδιά που έχουν αρχίσει να διαβάζουν μόνα τους.

·         Επισημάνετε συνδέσεις. Τα παιδιά λατρεύουν να εφαρμόζουν τις ιστορίες στις ζωές τους. Όχι μόνο καθιστά το κείμενο πιο σημαντικό, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις διαφορετικές καταστάσεις στην καθημερινή του ζωή. Επισημάνετε αυτές τις συνδέσεις με το παιδί σας. Σημειώστε σε ποια σημεία ο χαρακτήρας ήταν γενναίος και συσχετίστε το π.χ με το τέρας κάτω από το κρεβάτι του. Χειροκροτήστε το χαρακτήρα που χρησιμοποίησε την τουαλέτα για πρώτη φορά.

Photo cover:pixabay.com/press 👍 and ⭐ 

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα