4.000 Έλληνες του εξωτερικού ζητούν την ελληνική ιθαγένεια

Απόψε το βράδυ, ενώ ετοιμαζόμουν να κλείσω το γραφείο, έλαβα ένα συγκλονιστικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αποστολέας ήταν η καθηγήτρια κ. Gonda Van Steen, η κάτοχος της έδρας “Κοραή”, της Σύγχρονης και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Λονδίνου. Μου έγραψε εκπροσωπώντας, κατά κάποιο τρόπο, 4.000 Αμερικανούς πολίτες, Ελληνικής καταγωγής που ζουν, κυρίως, στις Η.Π.Α.


Είναι τα παιδιά εκτός γάμου (“εξώγαμα”) ή “έκθετα” που γεννήθηκαν στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 και τα οποία η Ελλάδα δεν είχε υποδομές να υποδεχθεί και αναθρέψει και τα έστειλε για τεκνοθεσία στο εξωτερικό!


Η κ. Van Steel έχει αφιερώσει δέκα χρόνια από τη ζωή της, αναζητώντας τις ιστορίες αυτών των παιδιών που σήμερα είναι άνθρωποι 70 και 60 ετών και ζουν σε διάφορες χώρες. Χωρίς να έχουν την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη.
Η πρακτική ήταν ότι η Ελλάδα έστελνε αυτά τα παιδιά με έναν συνοδό στο εξωτερικό και με ένα ταξιδιωτικό διαβατήριο διάρκειας ενός έτους. Σπάνια μπορεί να είχαν κι ένα πιστοποιητικό γέννησης. Τα έγγραφα που αποδεικνύουν σήμερα τις ρίζες τους είναι ελάχιστα: αυτό το διαβατήριο ή μια “πράξη υιοθεσίας” από το Βρεφοκομείο της Αθήνας, της Πάτρας ή της Θεσσαλονίκης.


Σήμερα, οι άνθρωποι αυτοί, Αμερικανοί πολίτες, περιμένουν ως ελάχιστη χειρονομία ηθικής αποκατάστασης από την γενέτειρά τους, την Ελληνική ιθαγένεια.


Η αντιμετώπιση που ισχυρίζονται ότι έχουν από τις προξενικές αρχές της Ελλάδας στις Η.Π.Α. δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική. Η καταγωγή τους δεν είναι πάντα αποδείξιμη με ευχέρεια, λόγω της διάτρητης διαδικασίας με την οποία δόθηκαν προς τεκνοθεσία. Το θέμα, όμως, δεν είναι αμιγώς νομικό, είναι ηθικής τάξεως. Είναι ένα πολιτικό ζήτημα.
Τα πολιτισμένα κράτη αναγνωρίζουν τις ιστορικές αδικίες που έχουν προκαλέσει στο παρελθόν.


Συμβούλευσα την καθηγήτρια να απευθυνθεί στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα υπό το φως της αναγνώρισης μιας ιστορικής αδικίας.


Εφόσον υπάρξει η πολιτική βούληση, η νομική λύση είναι πανεύκολο να βρεθεί.Μου είπε ότι θα το κάνει. Ξέρω ότι ήδη, μέσα στις τελευταίες ώρες, αξιοποίησε την σκέψη μου και έχει απευθυνθεί σε ανώτατο επίπεδο.


Επίσης, το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ποταμός και το βιβλίο της που η αμερικανική έκδοσή του τιτλοφορείται “Adoption, Memory and Cold War Greece” (βραβείο 2019 για καλύτερη δημοσιευμένη μονογραφία, από την European Society for Modern Greek).


Η καθηγήτρια έχει καταφέρει να συντάξει μια λίστα 3.000 ατόμων, ενώ βέβαια υπάρχουν και άτομα που έχουν φύγει από την ζωή. Ο χρόνος περνάει. Καταλαβαίνω το τεράστιο βάρος που φέρει η ίδια ως de facto εκπρόσωπος αυτών των ανθρώπων. Είμαι μαζί της. Είμαι μαζί τους.
Νιώθω ότι οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να αναγνωρίσουμε, όσο είναι καιρός, την μακρινή τους Μητέρα.


Περιμένουμε την θετική ανταπόκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βασίλης Σωτηρόπουλος Δικηγόρος 

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα