10 βήματα προς την ευτυχία

Η ευτυχία εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας. Είμαστε ευτυχισμένοι όσο μας επιτρέπει το μυαλό μας.

Η δύναμη της ευτυχίας βρίσκεται στο μυαλό μας!

Είναι τόσο απλό!

Διαλέξτε ευτυχία και να θυμάστε τα παρακάτω:

1. Nα χαμογελάτε συχνά

Το χαμόγελο και η καλή κουβέντα στα χείλη βελτιώνουν όχι μόνο τη δική σας διάθεση αλλά και αυτή των ανθρώπων γύρω σας.

2. Επικεντρωθείτε σε αυτά που έχετε

Μην πέσετε στην παγίδα να μετράτε τι δεν έχετε και τι σας λείπει. Ευτυχία είναι η ικανότητα να εκτιμάτε τα όσα έχετε, αντί να γκρινιάζετε για αυτά που δεν έχετε. Η ευγνωμοσύνη κάνει καλό στην ψυχή και τον εγκέφαλο, αφού τον επανακαλωδιώνει για να κάνει περισσότερες θετικές σκέψεις.

3. Μην αφήνετε τις αρνητικές σκέψεις να σας κυριέψουν

Η χαρά και η ποιότητα ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας. Οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν αρνητικό συναίσθημα και ωθούν τον άνθρωπο είτε να τελματώσει είτε να κάνει λανθασμένες επιλογές και πράξεις. Καλλιεργήστε τη συνήθεια να κάνετε θετικές σκέψεις και να βλέπετε τη ζωή με αισιοδοξία.

4. Σταματήστε να αυτομαστιγώνεστε

Αν διαρκώς κάνετε σκληρή αυτοκριτική, αν επικεντρώνεστε αποκλειστικά στα ελαττώματά σας, αν κάνετε απαισιόδοξες προβλέψεις για τον εαυτό σας και αναλώνεστε στο να υποβιβάζετε όσα πετυχαίνετε –μικρά ή μεγάλα- τότε κάνετε λάθος! Αποδεχτείτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και επικεντρωθείτε στο να κάνετε το καλύτερο δυνατό και να νιώθετε όμορφα για την πορεία της εξέλιξης σας.

5. Εξασκηθείτε στο να εκτιμάτε το εδώ και τώρα

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι όταν κάποιος μαθαίνει να επικεντρώνεται στο παρόν του, να ηρεμεί εσωτερικά και να εκτιμάει αυτά που έχει εφαρμόζει την πρακτική mindfulness, δηλαδή ζει με επίγνωση. Αυτή η στάση ζωής όχι μόνο αυξάνει τη χαρά και την ευεξία, αλλά τονώνει και το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε δεν θα αρρωστήσετε εύκολα!

6. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Μία από τις παγίδες της εσωτερικής δυστυχίας είναι οι συγκρίσεις που κάνουμε με άλλα άτομα. Αγκαλιάστε τη μοναδικότητά σας, βάλτε τους προσωπικούς σας στόχους και χαράξτε το δικό σας μονοπάτι ζωής. Όταν θέλετε να εκτιμήσετε που βρίσκεστε, αντί να κάνετε συγκρίσεις με άλλους, συγκρίνετε που ήσασταν πριν, από πού ξεκινήσατε, και που βρίσκεστε τώρα.

7. Ποτέ μην εξαρτάτε την ευτυχία σας από κάτι που θα γίνει στο μέλλον

Αν λέτε «Θα είμαι ευτυχισμένη/ος αν παντρευτώ/χωρίσω/αδυνατίσω/πάρω αύξηση» και άλλα παρόμοια, τότε σαμποτάρετε την ευτυχία σας χωρίς να το συνειδητοποιείτε! Η ευτυχία είναι ο δρόμος, όχι το τελικό αποτέλεσμα.

8. Σταματήστε να αναμασάτε το παρελθόν

Το παρελθόν πέρασε! Δεν μπορείτε να το αλλάξετε, δεν μπορείτε να το ξαναζήσετε. Όλοι έχουμε ένα παρελθόν, άλλος με περισσότερο, άλλος με λιγότερο πόνο, απογοήτευση, χαμένες ευκαιρίες… Επικεντρωθείτε στο παρόν και δώστε του τη σημασία που του αξίζει. Είναι η ευκαιρία σας για να είστε ευτυχισμένοι!

9. Προγραμματίστε την ευτυχία σας

H ευτυχία δεν έρχεται από μόνη της, εμείς τη δημιουργούμε! Είναι το κομβικό εκείνο σημείο όπου τα όνειρά μας συναντιούνται με την προετοιμασία που έχουμε κάνει.

Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια κάθε μέρα να διαμορφώσετε τη ζωή σας όπως επιθυμείτε, κάνοντας κάτι όμορφο.

10. Ραντεβού με τον πολύτιμο εαυτό

Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας και μην κολλάτε στην ιδέα ότι πρέπει να σας αγαπάνε οι άλλοι για να είστε ευτυχισμένοι. Αποκτήστε την καλή συνήθεια να κάνετε ραντεβού με τον εαυτό σας: κάντε μια βόλτα με καθημερινό περπάτημα, πάτε στο γυμναστήριο, αποκτήστε χόμπι, κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν

Photo cover:pixabay.com/Jackson David 

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin