Έλον Μασκ: Έκανε μια δήλωση για το Bitcoin και την Tesla και έφερε τα πάνω κάτω στις αγορές

Η Τesla αναστέλλει τις αγορές οχημάτων της με τη χρήση Bitcoin λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε ο Έλον Μασκ, προκαλώντας πτώση της αξίας του κρυπτονομίσματος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Μασκ επικαλέστηκε ανησυχίες για τη «ραγδαία αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη και τις συναλλαγές με Bitcoin, ειδικά άνθρακα, ο οποίος επιφέρει τις χειρότερες εκπομπές καυσίμου». «Τα κρυπτονομίσματα είναι μια καλή ιδέα σε πολλά επίπεδα και πιστεύουμε ότι έχουν υποσχόμενο μέλλον, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τεράστιο κόστος για το περιβάλλον», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι η Τesla δεν θα πουλήσει Bitcoin από το απόθεμα που διαθέτει κι ότι ίσως αποδεχθεί άλλα κρυπτονομίσματα εφόσον έχουν χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Μετά την ανάρτηση του Μασκ το Bitcoin σημείωσε πτώση έως και 15%, σύμφωνα με το Bloomberg, στα 46.000 δολάρια, προτού καλύψει κάποιο από το χαμένο έδαφος. Πάντως η αξία του παραμένει πενταπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Η κίνηση του Μασκ συνιστά στροφή 180 μοιρών, αφού τον περασμένο Φεβρουάριο ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι η Τesla είχε προμηθευτεί Bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και τον Μάρτιο είπε ότι η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία θα αποδέχεται το κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμής – ανακοίνωση που προκάλεσε αντιδράσεις από περιβαλλοντολόγους και επενδυτές.

Η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο υποχώρησε από τα 54.819 δολάρια στα 45.700 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου, μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες ύστερα από την ανάρτηση του Μασκ. Το ψηφιακό νόμισμα ανέκτησε περίπου το ήμισυ των απωλειών αυτών νωρίς στη διαπραγμάτευσή του στην Ασία και πριν από λίγο η τιμή του διαμορφώθηκε στα 51.099 δολάρια.

Το ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο κρυπτονόμισμα, ακολούθησε παρόμοια πορεία, με πτώση 14% στο χαμηλό επίπεδο των 3.550 δολαρίων, πριν ανακάμψει και πάλι πάνω από τα 4.000 δολάρια.

«Ανησυχούμε για την ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη (mining) και τις συναλλαγές σε bitcoin, κυρίως άνθρακα, που έχει τις χειρότερες εκπομπές από κάθε άλλο καύσιμο», έγραψε ο Μασκ στην ανάρτησή του.

Η ανακοίνωση της Tesla στις 8 Φεβρουαρίου ότι είχε αγοράσει bitcoin αξίας 1,5 δισεκ. δολαρίων και ότι θα το δέχεται ως μέσο πληρωμής για αυτοκίνητα ήταν ένας από τους παράγοντες που εκτόξευσαν φέτος την τιμή του ψηφιακού νομίσματος.

Ως εκ τούτου, τα σχόλια του Μασκ προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές παρόλο που ο ίδιος είπε ότι η Tesla δεν θα πουλήσει bitcoin και ότι θα αρχίσει και πάλι να δέχεται το κρυπτονόμισμα μόλις η ‘εξόρυξή’ του μεταβεί σε περισσότερο βιώσιμη ενέργεια.

Το ψηφιακό νόμισμα συνεχίζει να είναι σε επίπεδα κατά 30% υψηλότερα σε σχέση σε την περίοδο πριν από την ανακοίνωση της Tesla τον Φεβρουάριο. Σήμερα η ‘εξόρυξη’ bitcoin απαιτεί περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας ετησίως όσο κατανάλωσε η Ολλανδία το 2019, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Σχετικά άρθρα

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin