Κατερίνα Γιατζόγλου: Ό,τι σας φτιάχνει το κορμί… σας “φτιάχνει” γενικά

Από παιδάκι, μου άρεσε πολύ ο αθλητισμός, έκανα διάφορα αθλήματα στίβου, κολύμπι, μπάσκετ, αλλά κόλλησα άσχημα με το χειμερινό σκι, στα εφτά μου. Και μέχρι σήμερα ότι είμαι το οφείλω στα βουνά. Πρωταθλήματα, κύπελλα, εθνική ομάδα, χρυσά, αργυρά, χάλκινα είναι τα χιονισμένα μου παράσημα.

Έκανα και ένα πέρασμα από το μπαλέτο, τον μοντέρνο χορό και τη τζαζ με πολύ καλές επιδόσεις, χόρεψα και σε παραστάσεις…. γιατί μεταξύ μας ήμουν νούμερο. Χόρευα όλη την ημέρα, μόνη μου στο δωμάτιο μου, μην σου πω ότι διάβαζα χορεύοντας. Καλά δεν το έχω κόψει αυτό… και σήμερα χορεύω μόνη στο σπίτι με δυνατά τη μουσική τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε μέρα… (συνήθως βράδυ)…

Και στο γραφείο… κόβω βόλτες συνέχεια,  μέσα – έξω, πάνω – κάτω… σαν τη σβούρα.

Με λες και υπερκινητική. 

Συμπέρασμα: Ότι και να κάνεις… εφόσον κινείσαι… κάνει καλό. 

Δεν θα σας πω το πρόγραμμα του crossfit που κάνω, με τον γυμναστή μου μέρα παρά μέρα. Είναι άκυρο. Άσε που έχω την εντύπωση ότι υπηρετώ στα ΟΥΚ, καμιά φορά.

Είπαμε η καθεμία είναι μοναδική και κάνει αυτό που της ταιριάζει. 

Βρείτε λοιπόν τι σας ταιριάζει και τι σας αρέσει και κάντε το! Περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο, μαραθώνιο, χορό, ορειβασία, ότι σας φτιάχνει τη διάθεση… αυτό θα κάνετε. Η οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιέχει κίνηση γυμνάζει το σώμα.

Οπότε διαλέγετε και παίρνετε…

Ότι σας φτιάχνει το κορμί… σας “φτιάχνει” γενικά.

Και τι εννοώ… Τις ορμόνες της χαράς και της ευτυχίας.

Οι ενδορφίνες είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών, που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος. 

Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο, εκατό φορές πιο ισχυρό από την μορφίνη. Η δράση τους είναι ευεργετική γιατί μας ηρεμούν και μας “φτιάχνουν” τη διάθεση, εξουδετερώνοντας τα ψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, που προκαλεί το στρες, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης. Όταν δε, οι ενδορφίνες παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλλουν στην υγεία των οργάνων του σώματος μας. 

Τα επίπεδα των ενδορφινών αυξάνονται με τέσσερις κυρίως τρόπους:

-Γυμναστική 

– Σεξ 

-Γέλιο

-Σοκολάτα

Η γυμναστική λοιπόν κορίτσια είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό!

Η “χαρούμενη” ορμόνη, η περίφημη σεροτονίνη δεν θα τονώσει μόνο το σώμα αλλά και την αυτοπεποίθησή σας.

Εγώ για να καταλάβετε, όταν είμαι κουρασμένη…, πάω γυμναστήριο! 

Αλήθεια!

Κατερίνα Γιατζόγλου, “Για πάντα νέα”, Εκδόσεις Λιβάνη, απόσπασμα  

Photo cover:pixabay.com/Fabio Marciano 

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin