Search
Close this search box.

Μουσική παράσταση: «O θίασος Velatοura στην πλατεία» ένα μείγμα όπερας και θεάτρου

.

Η oμάδα oper(o), μία αναγνωρισμένη κολεκτίβα ανήσυχων δημιουργών που επανεξετάζει διαρκώς τα όρια του μουσικού θεάτρου, της όπερας αλλά και των site-specific performances, παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή «O θίασος Velatura ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ» σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Λυρικός Νότος».

Μετά από 10 χρόνια οι oper(o) επιστρέφουν στο δρόμο και στις πλατείες.

Γιατί;

Για εμάς ο δρόμος παραμένει η πιο ελεύθερη, άμεση και ειλικρινής “σκηνή”.

Εκεί θα «κάνουμε χορεύοντας ό,τι έχουν κάνει και ό,τι πρόκειται να κάνουν».

Επειδή:

«Φέτος το καλοκαίρι τα τριαντάφυλλα είναι γαλάζια και το δάσος είναι γυάλινο…Το να ζεις και να παύεις να ζεις είναι λύσεις φανταστικές. Η ύπαρξη βρίσκεται αλλού… Και μόνο η λέξη ελευθερία είναι που μας διεγείρει ακόμα.»

Τι παρουσιάζουν τώρα;

Ένα παράξενο μπουλούκι γυρίζει τις πλατείες της πόλης με ένα λεωφορείο και αφηγείται το ελληνικό θέατρο και το σινεμά μέσα από τραγούδια που στοιχειώνουν τη συλλογική μας μνήμη και μέσα από άλλα που σχεδόν κανείς δεν αναγνωρίζει, αλλά σε όλους κάτι θυμίζουν.

Με κύριο άξονα  τη μουσική και τα τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο της Ελλάδας, από τον 20ο αιώνα έως και σήμερα, ένας θίασος δρόμου ξεκινά μια άναρχη τελετή, κάτι ανάμεσα σε ιδιότυπη γιορτή και σε χαρούμενο μνημόσυνο. ‘Ενα παιχνίδι συλλογικής μνήμης, μια συνειρμική διαδρομή που δεν εκκινεί από τη νοσταλγία, αλλά από την απόλυτη ανάγκη για μια γιορτή στο ακατανόητο και αβέβαιο παρόν.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Οper(o)

Ένα μπουλούκι. Το λεωφορείο τους είναι παλιό. Φήμες λένε ότι δεν έχει καν μηχανή κι όμως κινείται. Ο θίασος κοιμάται μέσα σ’ ένα μπαούλο γεμάτο αρχαία κοστούμια. Τα ρούχα μυρίζουν ναφθαλίνη μέχρι να φορεθούν. Οι λατέρνες τους γυρίζουν με ταληράκια μνήμης. Οι ηθοποιοί είναι ζωντανοί επειδή θυμούνται. Κάθε νότα το φωνάζει στο κρεσέντο. Κάθε στιχάκι σε φινάλε συγκινητικό.

Ζεις Βασιλειάδου μου και Αυλωνίτη. Μου το ’πε η Αλίκη που δεν πρόλαβε να γεράσει με τον Δημήτρη της, παρά τις συμβουλές του Φίνου. Μου το ’πε ένα ξημέρωμα καπνίζοντας ο Ρένος και το επιβεβαίωσε ο Κουν κι οι μαθητές του. Ζεις στα πόδια του χασάπικου της Τζένης και στο κούνημα των φτερών, των πουλιών του Καραθάνου. Κάθε καρέ, σεκάνς και πλάνο μακρινό, το γράφει στον υπότιτλο που ’στειλε στην Ευρώπη η Μελίνα. Μου το ’πε η Σπεράντζα, που της το ’πε η Κονιόρδου, που της το ’πε ο Βογιατζής, που του το ’πε ο Αγγελόπουλος, που του το ’πε η Γιαδικιάρογλου.

Στο λεωφορείο θ’ ανεβούν οι ηθοποιοί. Θα πούμε πως είναι τα φαντάσματα αυτών των σπουδαίων, των μεγάλων, των παλιών. Σε ηλικίες τρυφερές, πολύ πριν γίνουν αυτοί που μνημονεύουμε σήμερα. Και θα στήσουμε αυτί να κλέψουμε τα τραγούδια τους. Μπας και καταλάβουμε πώς να πάμε παρακάτω κι εμείς.

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η ομάδα Οper(Ο) – www.opero.gr – δημιουργήθηκε το 2008 στην Αθήνα από την Εριφίλη Γιαννακοπούλου. Αποτελείται από έναν πυρήνα διακεκριμένων νέων καλλιτεχνών, διαφορετικών ειδικοτήτων -σκηνοθεσία, εικαστικά, μουσική σύνθεση, χορογραφία, sound design. Πρόκειται για μια από τις πρώτες ανεξάρτητες ομάδες στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με την όπερα και το λυρικό θέατρο, αναζητώντας μια νέα, σύγχρονη γλώσσα σε αυτό το είδος θεάτρου. Aντιμετωπίζουν την όπερα σαν μια multimedia πλατφόρμα στην οποία συνυπάρχουν όλες οι μορφές της τέχνης, επανεξετάζουν τις ισορροπίες μεταξύ τουςκαι αναζητούν μια νέα, σύγχρονη γλώσσα σε αυτό το είδος σκηνικής τέχνης. Στόχος τους, η δημιουργία σύγχρονων παραστάσεων και θεατρικών εμπειριών που να απαντούν στον προβληματισμό τους, για την θέση της όπερας και της τέχνης, στην σύγχρονη κοινωνία.

Καλλιτεχνική ταυτότητα

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Εριφίλη Γιαννακοπούλου

 Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργαλάκη

Σύνθεση-ενορχήστρωση: Φάνης Ζαχόπουλος – Δημήτρης Τάσαινας

Δραματουργία: Βάσια Αταριάν – Μυρτώ Μακρίδη

Χορογραφία: Μυρτώ Γράψα

Σκηνογραφία: Άρτεμις Φλέσσα

Κοστούμια: Βασιλική Σουρή

Ηχοληψία: Brian Coon

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ηθοποιοί: Βασίλης Βηλαράς, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κάλλια Γερακιανάκη, Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Ελένη Ζαχοπούλου

Μουσικοί: Φάνης Ζαχόπουλος, Γιάννης Παναγιώτου, Ορέστης Πετράκης, Δημήτρης Τάσαινας

Πληροφορίες

ΑΛΙΜΟΣ | 18/6 | 21:30 | Αύλειος Χώρος Επαγγελματικού Λυκείου Αλίμου (Πάτμου 1)

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ | 19/6 | 21:30 | Παραλία Πάρκου Φλοίσβου

ΚΑΛΛΙΘΕΑ | 20/6 | 21:30 | Πεζόδρομος οδού Σαπφούς (ύψος Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Θεοτόκου)

Mε ελεύθερη είσοδο

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα