Ψυχοθεραπευτικές Παρεμβάσεις στις Καταστάσεις του Εγώ

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να συμπεριφέρεται σαν παιδί; Όταν αγχωνόμαστε για οποιοδήποτε λόγο –συνέντευξη για μια νέα δουλειά, έντονη διαφωνία με τον/την σύντροφο, φόβος για το νέο– θα παρατηρήσουμε ότι ξαφνικά αναδύονται παιδικές συμπεριφορές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Αυτό γίνεται αυθόρμητα χωρίς καν να το αντιληφθούμε. Τότε όμως, αντί τις αποφάσεις να της πάρει ο ενήλικας, τις παίρνει το παιδί με καταστρεπτικά αποτελέσματα για τη ζωή μας.

photo:pexels.com/cottonbro 

Η Robin Shapiro είναι μία παγκοσμίου φήμης Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση του τραύματος. Στο βιβλίο της Ψυχοθεραπευτικές Παρεμβάσεις στις Καταστάσεις του Εγώ προσεγγίζει με μια ιδιαίτερη ματιά τις καταστάσεις του Εγώ –όπως ονομάζονται τα τμήματα του εαυτού μας που αντιπροσωπεύουν άλλες ηλικίες– και καταφέρνει με λόγο άμεσο και απλό να δημιουργήσει ένα εγχειρίδιο με τεχνικές για τη θεραπεία της πλειονότητας των ψυχικών ασθενειών. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα απαραίτητο εγχειρίδιο για τους θεραπευτές που θέλουν να εφαρμόσουν τη θεραπεία μέσω των καταστάσεων του Εγώ. Περιλαμβάνει 18 παραδείγματα περιστατικών με αυτούσιους διαλόγους μεταξύ της θεραπεύτριας και των πελατών της. Ένα βιβλίο επιστημονικό, με εύκολη γλώσσα που απευθύνεται σε όλους.

photo:pexels.com/katjayne

Η συγγραφέας αρχικά εισάγει τον αναγνώστη στις καταστάσεις του Εγώ, ορίζοντας τις έννοιες με τις οποίες θα ασχοληθεί, ενώ στη συνέχεια μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι θεραπευτές να προσεγγίσουν τα θετικά τμήματα του εαυτού – εκείνα δηλαδή που έχουν μια θετική επίδραση στην καθημερινότητα του ατόμου. Κατόπιν, καταπιάνεται με ειδικές παρεμβάσεις όπως είναι η αντιμετώπιση του τραύματος, οι προκλήσεις των σχέσεων, οι διαταραχές της προσωπικότητας, η αντιμετώπιση των αυτοκτονικών ατόμων καθώς και η εκρίζωση των δυσλειτουργικών παγιωμένων αντιλήψεων που έχουμε όλοι μέσα μας, οι οποίες οφείλονται σε πολιτισμικές και οικογενειακές επιδράσεις.

photo:pexels.com/cottonbro 

Παρόλο που το βιβλίο αυτό κατατάσσεται στα εγχειρίδια, έχει μια απρόσμενη επίδραση στον αναγνώστη, ο οποίος θα αρχίσει να παρατηρεί τις αντιδράσεις του, να αντιλαμβάνεται τα παιδιά που κρύβει μέσα του και να ψάχνει τις ηλικίες και τα γεγονότα που τα δημιούργησαν. Αυτή η εσωτερική ενδοσκόπηση ολοκληρώνει την εμπειρία της ανάγνωσης και οδηγεί σε ένα αυξημένο επίπεδο αυτογνωσίας που θα βοηθήσει την κοινωνική και προσωπική σας ζωή ακόμη και αν δεν ήταν αυτός ο αρχικός στόχος της ανάγνωσης.

Ψυχοθεραπευτικές Παρεμβάσεις στις Καταστάσεις του Εγώ του Robin Shapiro από τις εκδόσεις Κάθεξις

Photo cover:pexels.com/Burcu Koleli

Διαβάστε επίσης:

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα