Search
Close this search box.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ότι χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής – Ψυχίατρος εξηγεί

Τα πλήγματα στην ψυχολογική υγεία των πυρόπληκτων είναι μεγάλα. Πως μπορούν να το διαχειριστούν; Απαντά η ψυχίατρος Γεωργία Μπαλτά.

«Είναι μία κατάσταση στην οποία όλη η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Δεχόμαστε πόλεμο από τη φύση και νιώθουμε αδύναμοι. Δεν είναι μόνο οι πυρόπληκτοι, αλλά και οι πυροσβέστες και όσοι παρακολουθούμε τα γεγονότα. Οι πυρόπληκτοι έχασαν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, την ασφάλειά τους και την καθημερινότητά τους. Έγιναν όλα απότομα», είπε η ψυχίατρος Γεωργία Μπαλτά.

«Αρχικά είναι η οργή, ο θυμός. Οπότε βλέπουμε ανθρώπους να φωνάζουν. Μετά έρχεται η θλίψη και για να έρθει η θλίψη, μεσολαβεί ένα διάστημα», είπε και πρόσθεσε ότι θα περάσουν από το στάδιο του μετατραυματικού στρες, όπου θα αναβιώνουν αυτές τις εφιαλτικές στιγμές και δεν θα μπορούν να διαχειριστούν όλα αυτά που έγιναν. Σύμφωνα με την κ. Μπαλτά, αυτό το το στάδιο θα έρθει ένα μήνα αργότερα.

«Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν στήριξη από παντού. Από ειδικούς, οικογένεια, συγγενείς, το Κράτος», τόνισε.

Οι πυρόπληκτοι δέχονται μεγάλα πλήγματα στην ψυχική τους υγεία.

«Αυτοί οι άνθρωποι θα δουν ένα σπίρτο, τη φωτιά στο τζάκι, και ο εγκέφαλος θα συνδέσει το συναίσθημα αυτό με την καταστροφή. Τους προκαλείται ένα δυσάρεστο συναίσθημα».

Απαραίτητη είναι η στήριξη στους πυρόπληκτους και να τους ενδυναμώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας.

Ιδιαίτερα, η κατάσταση τα παιδιά είναι πιο δύσκολη, γιατί το ζουν περισσότερο έντονα και εισπράττουν την αγωνία και την απελπισία των μεγάλων.

Σχετικά άρθρα

Share: