Search
Close this search box.
Valeria Boltneva/Pexels

Τιμές-σοκ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο αναμένεται να κλονίσουν την Ευρώπη-Τι συμβαίνει

Η Ευρώπη τίθεται αντιμέτωπη με τιμές-σοκ στον τομέα της ενέργειας, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με το Bloomberg η κρίση στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γερμανία, ενώ οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στο γραφείο, αυξάνοντας τη ζήτηση.

Οι αυξανόμενες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να εμποδίσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας από λιπάσματα έως χάλυβα μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή.

Οι τιμές ανεβαίνουν παρότι βρισκόμαστε λίγο μετά το καλοκαίρι, περίοδος στην οποία συνήθως η ζήτηση είναι χαμηλή, θέτοντας τις βάσεις για έναν δύσκολο χειμώνα. Οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές και την ίδια ώρα δημιουργείται ένα «ντόμινο» αυξήσεων σε πολλά αγαθά, από τα τρόφιμα έως τις μεταφορές: ένας πονοκέφαλος για τους πολιτικούς που προσπαθούν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση. 

«Το πρόβλημα δεν έχει ξεκινήσει καν ακόμη», προειδοποίησε ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, μονάδας αναλύσεων της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie SA. «Θα είναι πολύ σφιχτός ο χειμώνας για την Ευρώπη», πρόσθεσε. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι χαμηλής εντάσεως περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και αυξάνοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος. Όλα αυτά οδήγησαν το κόστος της ρύπανσης στην Ευρώπη σε ιστορικό υψηλό.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δυσκολίες αναφορικά με το φυσικό αέριο, έπειτα από έναν βαρύ χειμώνα, που εξάντλησε τα αποθέματα. Η ενίσχυση των αποθεμάτων- που ήταν ήδη σε χαμηλό δεκαετίας- δεν ήταν εύκολη, καθώς ο κορυφαίος πάροχος, η Ρωσία, περιορίζει τις ροές, σε μια εποχή που η Ασία παίρνει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, που μπορεί σε διαφορετική περίπτωση να πήγαιναν στην Ευρώπη.

Σημειώνεται πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στη δική της παραγωγή, με αρκετές διακοπές που διαταράσσουν τις ροές από τη Βόρεια Θάλασσα. 

Οι αυξημένες τιμές ήδη έχουν ανεβάσει τον πληθωρισμό της Γερμανίας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Τον Αύγουστο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,4%, πάνω από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ για την ευρωζώνη.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν αν επαναληφθεί ο κρύος χειμώνας του 2018, υποστηρίζει το Bloomberg. Αν υπάρξει ανάλογο κύμα ψύχους, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν οι τιμές έφταναν ακόμη και τριψήφιο αριθμό, δήλωσε ο Hoarau. 

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μπορεί να σημειώσουν αύξηση της τάξεως του 20% κατά μέσο όρο στους λογαριασμούς για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citi. 

«Καθώς το ύψος της χονδρικής τιμής θα περνά στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό η προσοχή να επικεντρωθεί στον ρόλο των κυβερνήσεων για τον μετριασμό του αντίκτυπου των αυξήσεων τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γκλεν Ρίκσον, επικεφαλής αναλυτής για την ευρωπαϊκή ενέργεια στην S&P Global Platts. 

Πηγή: skai.gr

Σχετικά άρθρα

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα