Search
Close this search box.

58 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι – Οι «κινηματογραφικές» θεωρίες συνωμοσίας

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 έπεσε νεκρός μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Τζον Φιτζέραλντ «Τζακ» Κένεντι, αποκαλούμενος συχνά και με τα αρχικά του J.F.K. κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Ντάλας του Τέξας

Η δολοφονία αυτή άφησε άφωνο τον πλανήτη και επηρέασε τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών αλλά και την πολιτική ιστορία της χώρας. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα αναρίθμητες ιστορίες έχουν λεχθεί, θεωρίες συνωμοσίας έχουν δει το φως της δημοσιότητες άλλες με κάποια βάση άλλες τελείως σουρεαλιστικές, βιβλία έχουν γραφτεί, αμέτητα δημοσιεύματα έχουν γίνει, ταινίες έχουν γυριστεί και ακόμα και σήμερα 58 χρόνια μετά το ενδιαφέρον παραμένει και οι θεωρίες συνωμοσίας εξακολουθούν…

Ο Τζον Φ. Κένεντι γεννήθηκε στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης στις 29 Μαΐου 1917 και ήταν Αμερικανός πολιτικός, Ιρλανδικής καταγωγής και ο πρώτος καθολικός Πρόεδρος ο οποίος υπηρέτησε ως ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Ιανουάριο του 1961 έως τη δολοφονία του στις 22 Νοεμβρίου του 1963.

Ο πατέρας του, Τζόζεφ Κένεντυ, είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο, όπως και πρόεδρος της Επιτροπής Ναυτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, επί προεδρίας του Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Η μητέρα του Ρόζα, το γένος Φιτζέραλντ ήταν κόρη πρώην δημάρχου Βοστώνης, ο οποίος ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Η οικογένεια απέκτησε τρεις γιους (Τζων, Ρόμπερτ, Έντουαρντ) και τέσσερις κόρες. Ο Τζων αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1940 και υπηρέτησε στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Μετά τον πόλεμο εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πολιτεία της Μασαχουσέτης και το 1953 εξελέγη Γερουσιαστής, πάλι της ίδιας πολιτείας. Την ίδια χρονιά στις 12 Σεπτεμβρίου παντρεύεται την 24χρονη Ζακλίν Μπουβιέ με την οποία απέκτησε 2 παιδιά.

Στις 8 Νοεμβρίου του 1960, ημέρα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ο Τζον Κένεντι ήταν υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος. Εκείνη την ημέρα, μάλιστα, έλαβε από τον πατέρα του, Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι, ένα τηλεγράφημα: “Αν δεν εκλεγείς πρόεδρος, θα σου αγοράσω μια χώρα για να την κυβερνάς”. Δεν χρειάστηκε, καθώς ο αμερικανικός λαός τον εξέλεξε πρόεδρο (τον νεότερο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας) στη θέση του εβδομηκονταετούς πλέον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Η νίκη του Κένεντι δεν ήταν εύκολη. Ύστερα από μία εξοντωτική προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία πρώτη φορά έγινε έντονη χρήση της τηλεόρασης, ο Κένεντι υπερίσχυσε του αντιπάλου του και αντιπροέδρου του Αϊζενχάουερ, Ρίτσαρντ Νίξον, με ισχνή πλειοψηφία. Τα τελικά αποτελέσματα είχαν ως εξής: Κέννεντι 34.220.984 ψήφοι, Νίξον 34.108.157 ψήφοι ή, όπως το έθεσαν οι New York Times, «ο Κένεντι εξελέγη με λιγότερο από το μισό του 1% των όσων ψήφισαν».

Ο Κένεντι ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 1961. Το προφίλ του ενδυναμώθηκε έπειτα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, τον Οκτώβριο του 1962. Το 1963, οι κάτοικοι του Δυτικού Βερολίνου επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στον Τζον Κένεντι και δεν απογοητεύτηκαν. Λίγα λεπτά αργότερα, το άστρο του Κένεντι υψώθηκε στο ζενίθ της σύντομης διαδρομής του, όταν επισκεπτόμενος το Τείχος του Βερολίνου μαζί με τον Δυτικογερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ και τον δήμαρχο της πόλης Βίλι Μπραντ, κορύφωσε την εμπνευσμένη ομιλία του με την ιστορική φράση: Ich bin ein Berliner! («Είμαι ένας Βερολινέζος»).

Δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963. Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αποκλειστικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του ήταν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, άποψη η οποία έχει αμφισβητηθεί ενώ οι θεωρίες που έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τη δολοφονία του ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις και τη φαντασία.

Δείτε μέσα από το βίντεο κάποιες από τις θεωρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας:

Η δολοφονία του Κένεντι έγινε και σενάριο πολλών ταινιών οι οποίες προέβαλαν κινηματογραφικές θεωρίες συνομωσίας:

Δείτε επίσης

Share: