Η μετάλλαξη Όμικρον πολιορκεί τον πλανήτη – Πτήση θρίλερ από τη Νότια Αφρική με 85 κρούσματα

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής μπαίνουν οι μηχανισμοί της ΕΕ λόγω της διασποράς της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού της Όμικρον, όπως ονομάστηκε η μετάλλαξη της Μποτσουάνα που ανιχνεύθηκε αρχικά σε χώρες της νοτίου Αφρικής.

Η νέα αυτή μετάλλαξη ανησυχεί τους επιστήμονες λόγω των πολλαπλών διαφορών που έχει με τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού. Με αυτές τις μεταλλάξεις του ιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθίσταται πιθανό το να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά και τη δυνατότητα να «αγνοεί» την ανοσία των εμβολίων και της πρότερης νόσησης.

Την ώρα που δεκάδες χώρες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα, ο ΠΟΥ «βάφτισε» τη μετάλλαξη Όμικρον και την κατέταξε στα στελέχη που προκαλούν ανησυχία. Αυτές οι εξελίξεις προκάλεσαν σοβαρούς τριγμούς στις αγορές, με τα διεθνή χρηματιστήρια να καταγράφουν σοβαρές απώλειες.

Έφθασε στην Ευρώπη η μετάλλαξη Όμικρον
Τα αυστηρά μέτρα για τις πτήσεις από χώρες της νοτίου Αφρικής που έλαβαν ευρωπαϊκές χώρες πιθανώς να μην ήταν αρκετά για να μπλοκάρουν την είσοδο της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη.

Ήδη, το Βέλγιο ανακοίνωσε προχθες το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης. Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορωνοϊό. Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.

«Κόκκινος» συναγερμός στην Ολλανδία
Την ίδια στιγμή, «κόκκινος» συναγερμός σήμανε στις ολλανδικές Αρχές ύστερα από την άφιξη δυο πτήσεων από τη Νότια Αφρική, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 26/11. Σύμφωνα με το Reuters, οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε τεστ για κορωνοϊό και, όπως ανακοίνωσε το υπ. Υγείας της Ολλανδίας, τουλάχιστον 85 επιβάτες είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί αν είναι φορείς της νέας μετάλλαξης Όμικρον ή της Δέλτα, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί. «Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο» διεμήνυσαν χθες οι Αρχές της Ολλανδίας. Οι επιβάτες κατήγγειλαν ότι «κρατήθηκαν» στον αεροδιάδρομο επί ώρες μέχρι να ολοκληρωθούν τα τεστ. Πάντως, σύμφωνα με τη Στέφανι Νόλεν, ρεπόρτερ των New York Times που επέβαινε σε μια από τις δυο πτήσεις, παρά τη ρητή οδηγία της KLM, αρκετοί επιβάτες δεν φορούσαν μάσκες την ώρα της πτήσης.

Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ένα νυχτερινό lockdown, τονίζοντας πως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη αναγκαία καταστήματα στην Ολλανδία θα πρέπει να κλείνουν από τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) έως τις 5 το πρωί, στο πλαίσιο μιας σειράς νέων μέτρων, με στόχο να αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα.

ECDC: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης της Όμικρον στην Ευρώπη
Χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωνε ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός». Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Τα μέτρα της Ελλάδας για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα
Στην Ελλάδα, πάντως, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιο κρούσμα της μετάλλαξης της Μποτσουάνα. Ωστόσο στη χώρα μας τέθηκαν σε εφαρμογή περιορισμοί σε όσους ταξιδεύουν από τις χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται το συστηματικό τέστινγκ, με 2 PCR και ένα Rapid Test, αλλά και καραντίνα για όσους έρχονται από τις παραπάνω χώρες.

Δείτε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin